Circulaire start-up op weg naar wereldleiderschap

Start-ups

Back Market haalt 41 miljoen euro op

Drie Fransmannen richtten in 2014 Back Market op, de eerste online marktplaats voor refurbished apparaten. Thibaud Hug de Larauze (CEO), Vianney Vaute (CMO) en Quentin Le Brouster (CTO) haalden de nodige startcenten op met crowdfunding. Ze zijn ondertussen actief in Frankrijk, België, Italië, Spanje en Duitsland. Zopas hebben ze een tweede ophaalronde gehouden, goed voor 41 miljoen euro. De Verenigde Staten lonken.

Samenwerken met gecertificeerde partnerbedrijven

Back Market is gespecialiseerd in de online verkoop van toestellen die door gecertificeerde partnerbedrijven gerepareerd of opnieuw in elkaar gezet werden, refurbished dus. “Back Market is geen verkoopkanaal van tweedehandsapparaten, noch een bedrijf dat zelf tweedehands producten oplapt”, legt persverantwoordelijke Jolien De Bouw uit.

Garantie van minimaal zes maanden

De partnerfabrieken, zo’n 250, waarmee Back Market samenwerkt, worden uitvoerig gecontroleerd en dienen te voldoen aan een veeleisend kwaliteitscharter. “De consument moet zich bij de aankoop van een refurbished toestel net zo gerust voelen als bij de aankoop van een nieuw. Er is een uitgebreid evaluatiesysteem, een minimale garantie van zes maanden en een klantenservice geïntegreerd in de partnerfabrieken.” Zo heeft Back Market een belangrijk partnerschap met Apple.

Goedkoper dan nieuwe exemplaren

De refurbished toestellen zijn gemiddeld tussen 30% en 70% goedkoper dan nieuwe exemplaren. “Daarbij komt dat steeds meer mensen tegenwoordig vraagtekens plaatsen bij de wegwerpmentaliteit. Vandaar het succes van Back Market.”

Opmerkelijk, want de concurrentiële winkelketen Leapp, met vestigingen in België en Nederland, ging onlangs wel door zwaar weer. De keten voor tweedehands Apple-apparaten werd failliet verklaard, maar kon wel een doorstart maken. Leapp is terug online en de nieuwe eigenaar Nobel Capital uit Amsterdam heeft ondertussen alle Nederlandse filialen behalve drie opnieuw geopend. Hij bekijkt of de Belgische vestigingen ook weer kunnen openen. De Duitse Leapp’s blijven gesloten.

“Alle elektro kan refurbished worden”

Back Market doet het alleen online en is actief in de verkoop van vooral refurbished tablets, smartphones, computers, camera’s, huishoudtoestellen en gameconsoles. Het gamma breidt steeds verder uit. Back Market is ervan overtuigd dat alles, van printers tot wasmachines eens opgeknapt een tweede leven kan krijgen.

Waar komen toestellen vandaan?

“Waar de toestellen om te refurbishen vandaan komen? Ze komen binnen bij de merken zelf, of rechtstreeks bij Back Market. Via de website kan je je gebruikt toestel insturen. Je ontvangt dan een korting om een ander toestel op Back Market aan te schaffen. Heb je geen nieuw toestel nodig, dan ontvang je een vergoeding die berekend wordt aan de hand van de staat van je toestel.”

Extra kapitaal opgehaald

Drie jaar na de oprichting van hun webshop hebben Thibaud Hug de Larauze, Vianney Vaute en Quentin Le Brouster een tweede crowdfunding georganiseerd, die goed was voor 41 miljoen euro. Dit extra kapitaal is afkomstig van investeringsmaatschappijen Groupe Arnault, Eurazeo, Daphni en Aglae Ventures. Een nieuwe financiële injectie waardoor Back Market zich sneller verder kan ontwikkelen. De markt van refurbished elektro wordt wereldwijd op 50 miljard euro geschat.

Op naar de Verenigde Staten

Backmarket begeeft zich ondertussen ook op de Amerikaanse markt.  “Ons model heeft zijn succes bewezen in Europa. Het werd tijd voor een volgende stap. Met onze webshop in het teken van verticale integratie van refurbished toestellen bieden wij vandaag echt een toegevoegde waarde tegenover de mastodonten van de e-commerce”, stelt CEO Thibaud de Larauze. Om de Amerikaanse markt te bewerken heeft Back Market een bureau in New York geopend.

Sinds de oprichting in 2014 is Back Market 3000% gegroeid, wat zich in 2017 vertaalde in een omzet van 95,5 miljoen euro. Het aantal werknemers verdrievoudigde op drie jaar tijd tot 60.

Wil jij een gebruikt toestel naar Back Market sturen, of een refurbished toestel aankopen? Dan spreek je best een mondje Frans, Duits of Italiaans, want op de Nederlandse vertaling van de site is het nog even wachten.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant