Digitaal detoxen met Digital Detox Academy®

Een werknemer voelt zich verplicht om om de haverklap te reageren op het chatsysteem van uw collaboration systeem. Dat is niet altijd efficiënt. Een productiearbeider dreigt zich achter zijn controlepaneel te vervelen en grijpt naar zijn smartphone. Dat is niet altijd veilig. Een medewerker (of uzelf) beantwoordt tot laat in de avond en in het weekend mailtjes, ten koste van zijn (of uw) work/life balance. Dat is niet altijd gezond. De digitalisering zet zich vandaag met reuzesprongen door en dat vergt nieuwe inzichten. De Digital Detox Academy van Christine Wittoeck begeleidt u daarbij.

Digitale onrust
Ze kan ervan meespreken, Christine Wittoeck, van de negatieve gevolgen van verregaande digitalisering. Als analist-programmeur van opleiding stond ze de eerste 25 jaar van haar carrière middenin de digitale (r)evolutie, en maakte ze alles mee vanop de eerste rij. Maar ze werd ‘digitaal onrustig’ en dit leidde in 2010 naar een burn-out.

Christine Wittoeck: “Ik wilde steeds bereikbaar zijn. Had ik een gemiste oproep, dan voelde ik mij slecht. Een email wilde ik binnen de twee uur beantwoorden en ik kon uren surfen op het internet, op zoek naar het laatste stukje informatie om mijn werk te verbeteren.”

Tijdens haar herstel is Christine Wittoeck zich gaan verdiepen in ons digitaal gedrag en dit resulteerde in de oprichting van de Digital Detox Academy.

Christine Wittoeck: “Vanuit mijn eigen ervaring houd ik u en/of uw medewerkers een spiegel voor waarbij social media, smartphonegebruik, planning, tijdsdruk,… aan bod komen. Ik begeleid u of uw bedrijf of afdeling vervolgens bij de opstelling van een plan van aanpak. Het komt er vooral op aan om een balans te vinden tussen hoe bereikbaar uw medewerkers zelf willen zijn en hoe bereikbaar zij dienen te zijn voor uw bedrijf, om een evenwicht te vinden tussen online en offline werken en communiceren. Belangrijk is om dit bespreekbaar te maken om daarrond vervolgens goede afspraken te maken.”

Digitale verslaving
Op een humoristische, toegankelijke manier spreekt Christine Wittoeck ook over digitale onrust en de gevolgen ervan op themadagen, in verenigingen, voor studenten,… en ze schreef ook ‘Start to Digital Detox’, met tips, handvaten en inzichten dat u en/of uw afdeling of bedrijf helpt om op een gezonde en evenwichtige manier digitaal te werken en te communiceren. Het boek is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel (www.standaardboekhandel.be).    (NV)

Digital Detox tips

  • Kies bewust je communicatiemiddel: misschien is bellen of een persoonlijk gesprek efficiënter dan email?
  • Maak concrete communicatie afspraken (bereikbaarheid/antwoordtijd) met onderaannemers/contractoren.
  • Topless vergaderen: maak de afspraak om gsm, smartphone, tablet en PC uit de meeting te houden. 
Bekijk de socials