Building Integrated PV: zonnepanelen én gevelbekleding in één

Zelf elektriciteit opwekken, hoe u het ook draait of keert, het blijft altijd goedkoper dan dat u elektriciteit moet aankopen én u draagt bij tot een duurzaam milieu. Met BIPV’s, Building Integrated Photovoltaics, slaat u twee vliegen in één klap. U brengt een moderne, strakke gevelbekleding aan én tegelijkertijd installeert u zonnepanelen (die flexibel of buigbaar zijn, flinterdun en licht van gewicht).

Deze soort BIPV’s zijn van glas en kunnen dus in alle soorten gevels of ramen worden ingewerkt.

Zaakvoerder Wim Schrijvers van E-Technics: “Op het dak van uw bedrijf staat mogelijk een airco-installatie of lopen er buizen van uw ventilatiesysteem. Op een schuin dak zijn zonnepanelen ook vaak niet mogelijk. BIPV’s vormen de uitkomst. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, ze vormen tegelijkertijd een mooie gevelbekleding én het is mogelijk om tussen de panelen en de gevel extra isolatie aan te brengen.”

Ook als dakbekleding of zonnewering

De gebouw geïntegreerde zonnepanelen fungeren ook prima als dakbedekking, bijvoorbeeld voor een fietsenstalling, een veranda, een afdak,… De zonnecellen kunnen zodanig verdeeld worden over het glas dat ze een uitgekiend percentage licht doorlaten.

Wim Schrijvers: “Zo heeft de Rotterdamse universiteit een overdekt binnenplein gerealiseerd met een dak in dambordeffect waarbij BIPV’s afgewisseld worden met standaardglas. En waarom zou u deze zonnepanelen niet gebruiken als zonnewering? De panelen op zich zorgen voor schaduw in uw kantoren én ze leveren u tegelijkertijd elektriciteit op.”

Op de gebouw geïntegreerde zonnepanelen kan u ook een logo, een tekening of een kleur aanbrengen.

Zonnevolgers

Staat er de hele dag schaduw op uw gevel en is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kan u opteren voor een of meerdere zonnevolgers of zonnetrackers. Dat zijn draaibare frames op een mast waarop zonnepanelen geïnstalleerd worden. Ze volgen automatisch de stand van de zon. De panelen staan zo voortdurend in de ideale hoek om steeds het maximum aan zonlicht op te vangen. Is de ruimte die u beschikbaar heeft eerder beperkt? Dan is een compacte zonnevolger de aangewezen oplossing.

Wim Schrijvers: “Een zonnevolger brengt gemiddeld 40% meer elektriciteit op dan conventionele zonnepanelen. De systemen gaan minimaal 20 jaar mee. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, en tegen windsnelheden tot 180 km per uur.”

In combinatie met laadinfrastructuur

Alle zonnevolgers kan u laten connecteren met uw laadinfrastructuur voor elektrische fietsen en wagens. Zo laden uw medewerkers op een milieuvriendelijke manier hun fiets- of autobatterij op.

E-Technics informeert u graag vrijblijvend of u recht heeft op een zonnepanelen subsidie. Het bedrijf heeft de expertise om u bij uw project op dat vlak te begeleiden.  (NV)

E-Technics, Moerhoflaan 18, 2970 Schilde, T 0495 10 91 76, info@e-technics.be, www.e-technics.be

Wilt u meer weten?

E-Technics

E-Technics

Bekijk de socials