LINDNER_Leaderboard.gif

Brandbeveiliging: tips om je bedrijf zo brandveilig mogelijk te maken

De brandweer rukt jaarlijks bijna 600 keer uit om een bedrijfs- of industriebrand te blussen. Toch besteden bedrijven nog te weinig aandacht aan brandbeveiliging en -preventie. Je hoopt het natuurlijk nooit zelf mee te maken, maar het gebeurt sneller dan je denkt. Spider Security zet enkele tips rond brandveiligheid op een rij.

1. Onderhoud machines en installaties

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Vaak ontstaat er brand door kortsluiting of omdat een installatie of machine niet goed onderhouden is. Plan dus geregeld controles door erkende vaklui om het risico op brand te verkleinen.

2. Zorg voor goede brandbeveiliging

Jammer genoeg is een brand niet altijd te voorkomen. Als er toch brand uitbreekt, is het belangrijk om snel te kunnen reageren. Branddetectiesystemen spelen daar zonder twijfel een grote rol in en redden mensenlevens. Daarom investeer je dus maar best in een betrouwbaar brandalarm. Wil je materiaal van de bovenste plank, ga dan voor brandbeveiliging die het BOSEC-certificaat draagt. Hierdoor kan je korting krijgen op je brandpolis. Voorzie verder ook in voldoende ander materiaal zoals brandblussers en branddekens, en zorg dat medewerkers ermee overweg kunnen.

Het is ook belangrijk dat je brandbeveiliging aangepast is aan de ruimte waarin je ze plaatst, want niet elke rookmelder of branddetector kun je om het even waar installeren. Zo moet je rekening houden met de omgeving, de ventilatie, de normale aanwezigheid van rook of damp, of er ‘normale’ warmtebronnen in de ruimte zijn enzovoort.

Door een beroep te doen op Spider Security, sla meteen twee vliegen in één klap: deze beveiligingsspecialist werkt alleen met BOSEC-gecertifieerd materiaal en heeft specialisten in huis die een systeem uitwerken op maat van je bedrijf.

3. Maak werk van evacuatieplannen

De Belgische wetgeving verplicht je als werkgever om fysieke evacuatieplannen te voorzien in iedere ruimte waar medewerkers aan het werk zijn: een plattegrond van je gebouw(en) waarop je de uitgangen en nooduitgangen, de eerste interventiemiddelen en alarmknoppen aanduidt. Daarnaast toont het plan ook de vluchtwegen, de richting van de (nood)uitgangen en de verzamelplaats bij evacuatie.

Bovenop deze hulpmiddelen is het uiteraard ook belangrijk om je medewerkers voldoende te informeren over het vluchtplan en op tijd en stond een brandoefening te organiseren.

Krik de beveiliging in je bedrijf of zaak op en voorkom dat een brand mensenlevens kost of je droom in rook doet opgaan. Neem contact op met de specialisten van Spider Security voor brandbeveiliging op maat. Meer info vind je op de website of stel je vraag eenvoudig via onderstaand contactformulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Spider Security

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Spider Security

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials