banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg

Minister Tommelein geeft startschot aan kmo’s om samen te werken voor energie-efficiëntie

Energiebeheer

Kegels & Van Antwerpen bespaart 33% op energiefactuur zonder zelf investering te doen

Verzekeringsmakelaar Kegels & Van Antwerpen is de eerste kmo in Vlaanderen die gebruik maakt van een ESCO-contract en die de steun van Vlaamse investeringsmaatschappij (PMV) krijgt om zijn energie-efficiëntie te verbeteren. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf het symbolische startschot.

Energiebesparingen bij kmo’s kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren tot de realisatie van de Vlaamse energie-efficiëntie- en klimaatdoelstellingen. Uit cijfers van Unizo uit 2016 blijkt echter dat slechts één op de vijf kmo’s in Vlaanderen draait op hernieuwbare energie. Het ontbreekt kleine bedrijven immers vaak aan middelen om deze investeringen zelf te financieren, zonder aan competitiviteit in te boeten.

ESCO-bedrijven

Daarom investeert de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV 20 miljoen euro tegen 2020 in Energy Service Companies of ESCO-bedrijven. Dat zijn private organisaties die kmo’s ondersteunen bij het realiseren van hun energiebeleid door de volledige investering in energie-efficiëntie over te nemen. De bedoeling is om de Vlaamse economie te stimuleren en bij te dragen tot het behalen van de Vlaamse, Belgische en Europese klimaatdoelstellingen.

Kmo moet zelf geen middelen vrijmaken

Een belangrijk voordeel van een ESCO-overeenkomst is dat de kmo zelf geen middelen moet vrijmaken voor de investering in het energieproject. De ESCO neemt de financiering voor zijn rekening en de kmo gebruikt de besparingen op zijn energiefactuur om de ESCO gedurende de looptijd van het contract (in het geval van Kegels & Van Antwerpen zeven jaar) te vergoeden.

Duurzaam met energie omspringen

Luc Van Antwerpen, gedelegeerd bestuurder bij Kegels & Van Antwerpen: “We vinden het als kmo belangrijk om duurzaam met energie om te springen. Maar investeringen in energie-efficiëntie zijn niet goedkoop. Door samen te werken met de ESCO Helexia Flanders, die daarvoor financiering kreeg van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, besparen we deze kosten en kunnen we blijven investeren in onze core-business. We nemen onze verantwoordelijkheid op het vlak van duurzaamheid en hopen dat meer kmo’s ons voorbeeld zullen volgen. Want als alle bedrijven in actie schieten dan volgt een stroomversnelling om de toekomstige energiedoelen te halen.”

 

 

Helexia 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven