LINDNER_Leaderboard.gif
Wat is het postinterventiedossier?

Wat is het postinterventiedossier?

Immo

Het postinterventiedossier (PID) is een verplicht dossier met technische indicaties over een woning of appartement gebouwd na 1 mei 2001 of waaraan sinds die datum werken zijn uitgevoerd. Zonder dat postinterventiedossier kan het vastgoed niet verkocht worden.

Wanneer is het postinterventiedossier vereist?

Van elk huis of appartement waarvan de bouw na 1 mei 2001 is gestart of waaraan sindsdien werken zijn uitgevoerd door één of meerdere aannemers, moet een postinterventiedossier bestaan. Het is een soort map die alle elementen bevat die nuttig kunnen zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de mensen die later werkzaamheden zullen uitvoeren aan het gebouw (bv. onderhoud en herstellingen, verbouwingen, sloopwerk). Het gaat over zo volledig mogelijke informatie, tekeningen, plannen, enz over het vastgoed en de technische installaties. Het dossier is vergelijkbaar met de veiligheidsinstructies van een gebruiksaanwijzing.

Cruciale map

Wanneer een dergelijke woning of appartement wordt verkocht, is het postinterventiedossier een cruciaal document. Het laat de nieuwe eigenaar, architect of aannemer toe op eenvoudige wijze na te gaan waar de leidingen van de nutsvoorzieningen liggen, welke de dragende muren zijn, welke materialen gebruikt werden, enz.

Bij het uitvoeren van werken aan het vastgoed moet de eigenaar het postinterventiedossier ook klaar houden voor de architect en de aannemer(s).
Extra informatie vind je hier.

Wie moet het postinterventiedossier opmaken?

Bij een nieuwbouw of grote verbouwing is de architect of de veiligheidscoördinator verantwoordelijk voor de opmaak van het dossier. In geval van een appartementsgebouw kan het dossier opgesplitst worden: één per woonunit en één voor de gemeenschappelijke delen. Eigenaars die zelf bouwwerken of verbouwingen uitvoeren, moeten ook zelf instaan voor de opmaak en update van het postinterventiedossier.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • Herman Desmet Fotografie

  • Neovest