Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Jasper Gheysen - Andrew Snowball

Klassieke muziek bevordert de interne communicatie

Incentives & Teambuilding

Musicoloog Jasper Gheysen, zaakvoerder van JAMM Music Management uit Lokeren, organiseert en begeleidt teambuildings rond interne communicatie op basis van klassieke muziek. 

Interne communicatie kan in vele bedrijven beter

Musicoloog Jasper Gheysen heeft door zijn achtergrond en diverse functies bij cultuurbedrijven heel wat ervaring met communicatie.

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat mensen niet meer actief luisteren naar elkaar. Daarom heb ik een teambuilding-programma rond klassieke muziek opgesteld en geëxtrapoleerd naar interne communicatie”, zegt Jasper. “Aan de hand van speciaal geselecteerde werken leren de deelnemers componisten onderscheiden en relateren aan een tijdskader. We koppelen de basistechnieken van communicatie aan klassieke muziek. De deelnemers luisteren naar de muziekfragmenten, gaan op zoek naar het verhaal achter de muziek, en geven hun interpretatie. We gaan na wat die muziek met hen doet. De deelnemers leren luisteren naar de muziek, naar de stiltemomenten en naar elkaar.”

Communicatie en groepsdynamiek bevorderen met klassieke muziek

De teambuilding ‘Find your Harmony’ duurt een halve dag en kan in company of elders georganiseerd worden voor een groep van 4 tot maximum 20 personen. Tijdens de sessie ontdekken de deelnemers op een interactieve manier een aantal aspecten rond interne communicatie. Voorafgaand aan de sessie gaat Jasper met de HR-verantwoordelijke van het bedrijf na wie aan de teambuilding zal deelnemen, op welke communicatiecompetenties moet gewerkt worden, enz. Tijdens de sessie observeert Jasper, eventueel met de HR-verantwoordelijke, de groepsdynamiek. Jasper Gheysen vertelt over een sessie die hij recent bij Solvay gaf.

“De kracht van muziek is onuitputtelijk. De deelnemers worden vanaf de eerste noot meegenomen. Je wordt begeesterd door de ervaringen van anderen en hoe zij de muziek beleven. Toen de sessie erop zat, verlieten de deelnemers gevitaliseerd en al fluitend de zaal. Ze waren emotioneel bewogen door de schoonheid van de muziekfragmenten en de interactieve manier waarop we van gedachten wisselden over het effect van die muziek. Al mijn ervaringen van de afgelopen jaren dragen bij tot wat ‘Find your Harmony’ vandaag is”, zegt Jasper enthousiast.

Wat kan de zakenwereld van de klassieke muziekwereld leren?

Jasper Gheysen: “Veel! Innovatie, opmerkzaamheid, er gaat een hele wereld open. Prof. Dr. Mark Reybrouck, muziekpsycholoog aan de KU Leuven, doet al jaren onderzoek naar de reactie van muziek op het brein. Zo zouden meer mathematische mensen de muziek van Bach schitterend vinden, terwijl gevoelsmensen zijn composities eerder als eentonig en repetitief ervaren. Het is mooi om te ontdekken hoe mensen muziek aanvoelen.”

Bezeten door muziek

Klassieke muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Jasper, al van jongsaf. Hij komt uit een muzikaal gezin. Zijn vader speelt trompet en zijn moeder piano. Hij volgde muziekacademie in Ieper, trad in 2007 toe tot de Koninklijke Harmonie Ypriana en zijn interesse in klassieke muziek werd steeds groter. In 2013 behaalde hij zijn Master in de Musicologie aan de KU Leuven.

De drempel tot de concertzaal is voor sommigen te groot

“Als praeses van de studentenkring Musicologica en Kringcoördinator Cultuur van LOKO, de overkoepelende studentenassociatie van de KU Leuven, ontwikkelde ik verschillende initiatieven om cultuur dichter bij de studenten te brengen”, zegt Jasper Gheysen.

Hij was zich ervan bewust dat de wereld van de klassieke muziek vrij hermetisch is, maar ook overtuigd dat iedereen ervan kan genieten.

Jasper Gheysen: “Iemand die voor de eerste keer een klassiek concert beleeft, beseft op dat moment hoe fantastisch dat is. De weg naar de concertzaal is echter lang en moeilijk. Ik wil die drempel weghalen en de customer centricity, die zo belangrijk geworden is in de bedrijfswereld, doortrekken naar de muzieksector".

Een carrière in de muziekwereld

“In 2013 en 2014 combineerde ik de Specifieke Lerarenopleiding van de KU Leuven met mijn baan als verantwoordelijke 'Ticketing & Publiekswerking' bij Symfonieorkest Vlaanderen en Het Kamerorkest Brugge. Daarna werd ik voor beide organisaties aangesteld als communicatieverantwoordelijke”, gaat Jasper verder. Maar hij bleef ook het lesgeven koesteren via interims in verschillende muziekacademies. Bij het Klarafestival was Jasper enkele jaren Marketing & Communication Manager.

Jasper Gheysen: “Dat waren boeiende functies en zo heb ik mijn netwerk in de klassieke muziekwereld kunnen uitbouwen. Maar het muziekveld bleef me aantrekken. Ik moet muziek én mensen rondom mij hebben.”

Jasper straalt positiviteit en een bodemloos enthousiasme uit. ‘Oui à la vie’ is zijn levensmotto, sinds hij en zijn partner in het najaar van 2018 hun ongeboren zoontje van 7 maanden verloren.

In mei werd hij samen met 14 andere young potentials geselecteerd voor het Young Leaders - Inspiring Mentors programma. Christiane Malcorps, Global Head Facility Management & Country Manager Belgium SOLVAY NV, begeleidt hem een jaar lang met brio in zijn verdere carrière.

Overstap naar het ondernemerschap

Jasper had in 2015 al JAMM - Music Management opgericht, een creatieve onderneming van waaruit hij jonge artiesten en ensembles begeleidt en ondersteunt.

Ook cultuurorganisaties doen op JAMM een beroep voor het schrijven van programmatoelichtingen, het presenteren van concertinleidingen en voor het geven van lezingen en cursussen.

Aan bedrijven en organisaties reikt Jasper Gheysen voor events de meest geschikte muzikale invulling aan. En voortaan zitten ook teambuildings rond klassieke muziek in het aanbod.

ANTWERPBOWLING.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven