Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Patrick Van Lijsebetten, Afgevaardigd Bestuurder Rialto Recruitment, en Roland Gomez jr © Rialto Recruitment

Via Rialto Recruitment maakt de Franse groep Proman haar intrede op de Vlaamse markt

Interim & Rekrutering

Patrick Van Lijsebetten, Afgevaardigd Bestuurder van Rialto Recruitment NV, kan terugblikken op 18 jaar ervaring in executive search, werving en selectie. Onlangs nam de Franse groep Proman een meerderheidsparticipatie in zijn bedrijf. Welke uitdagingen komen op Rialto Recruitment af?

Hoe het begon

“Samen met een Executive MBA-studiegenote heb ik in 2001 het executive search kantoor Atlantae opgericht. Na 23 jaar als ingenieur in de industrie gewerkt te hebben wou ik ondernemer worden. Toen was er ook al een tekort aan ingenieurs en technische profielen. Ondanks de wat moeizame start, in dezelfde week dat 9/11 zich voordeed, kende het kantoor een organische groei”, zegt Patrick Van Lijsebetten.

In 2011 kocht Van Lijsebetten zijn vennoot uit die vanaf dan nog als zelfstandig consultant voor Atlantae wou fungeren.

Een jaar later kwam Patrick in contact met het ingenieursbureau Egemin, een toenmalige goede klant en de hoofdaandeelhouder van hun eigen rekruteringskantoor voor technische functies, met name EgeminPlus.

“Omwille van het potentiële synergie-effect heb ik Atlantae in 2012 aan EgeminPlus verkocht. Als COO kreeg ik de opdracht beide bedrijven verder uit te bouwen. In 2013 werd ik CEO. Op drie jaar tijd heb ik een serieuze reorganisatie doorgevoerd. Een aantal kantoren werden gesloten en het geheel gecentraliseerd in Zwijndrecht waar ook Egemin, ondertussen opgesplitst in Dematic en Agidens, is gevestigd”, stelt Patrick.

Zoeken tot de geschikte kandidaat heeft getekend

“Op dat moment zijn we afgestapt van het ‘no cure no pay’ model en hebben we resoluut gekozen voor het exclusieve executive search model”, gaat Patrick verder. “Reden is dat je moeilijke profielen als ingenieurs niet meer vindt zonder commitment van beide partijen. De klant geeft het exclusief vertrouwen. Als search kantoor zoeken we tot de kandidaat heeft getekend. Ondertussen hebben wij ook het FEDERGON LLOYD’S RSS-kwaliteitscertificaat meegekregen, wat garant staat voor een optimale dienstverlening met resultaat.”

Rialto heeft een verbindende rol

Kort nadat Patrick Van Lijsebetten op de Raad van Bestuur in 2016 zijn ‘Visie 2020’ presenteerde, besloten zijn aandeelhouders en moedermaatschappij AvH om EgeminPlus te verkopen. Patrick had van EgeminPlus een gezond en rendabel bedrijf gemaakt, maar de moedermaatschappij oordeelde dat een search kantoor niet meer tot haar kernactiviteiten behoorde.

“Ik heb toen een bod gedaan op de aandelen. In januari 2016 werd ik de enige aandeelhouder van zowel EgeminPlus als Atlantae. Wat later heb ik een nieuwe branding doorgevoerd. EgeminPlus werd Rialto Recruitment, geïnspireerd door de brug in Venetië. Die naam refereert aan de verbindende rol die wij tussen opdrachtgever en kandidaten invullen”, licht Patrick toe.

Rialto wil bovendien een brug slagen tussen universiteiten en bedrijven. Een statement dat klank werd bijgezet door het kantoor in september 2016 te verhuizen naar het Wetenschapspark in Niel.

2017 was alweer een belangrijke mijlpaal in de historiek van Rialto Recruitment. “De naam Atlantae hield op te bestaan en de executive search activiteiten werden geïntegreerd in Rialto Recruitment, de merknaam voor onze zoektocht naar ingenieurs, wetenschappers en PHD-profielen. Datzelfde jaar openden we ook een tweede kantoor op C-mine Genk”, zegt Patrick Van Lijsebetten.

Plannen voor een derde kantoor

In 2018 had Patrick Van Lijsebetten het plan om een derde kantoor te openen in Waals-Brabant omdat daar nogal wat life sciences en farmaceutische bedrijven gevestigd zijn. “Ik ging op zoek naar een partner in Wallonië die actief is in technische profielen. Zo kwam ik terecht bij Proselect dat kantoren heeft in Luik en Mont-St-Guibert. De zaakvoerster van Proselect had een tiental maanden voordien haar bedrijf aan de Franse groep Proman overgedragen.”

Op die manier kwam Patrick in contact met Roland Gomez jr, 2de generatie en eigenaar van Proman dat als familiebedrijf in 2020 zijn 30ste verjaardag zal vieren.

Proman en Rialto Recruitment: een goede match

Sinds eind 2018 is Proman hoofdaandeelhouder van Rialto Recruitment.

“Proman en Rialto Recruitment delen dezelfde normen en waarden. We hadden een klik. Ik ben nu 60 en mijn kinderen zijn niet meteen geïnteresseerd om het bedrijf over te nemen. Maar als ondernemer ben ik begaan met mijn medewerkers en bezorgd over de continuïteit van het bedrijf. Toen Proman belangstelling toonde in een participatie in Rialto om zo in Vlaanderen actief te worden, ben ik op het voorstel ingegaan”, vertelt Patrick.  

Proman, een solide groep

‘Proman’ staat voor ‘Les Professionnels de Manosque’, een gemeente in het departement Alpes-de-Haute-Provence dicht bij Marseille.

In Frankrijk is Proman de vierde grootste speler op vlak van interim, contracten van onbepaalde en bepaalde duur. De groep telt 380 kantoren en is actief in 9 landen, waaronder België met LEM Interim (2016), Proselect (2017) en nu Rialto Recruitment. Meer dan 45 000 mensen worden elke dag via Proman tewerkgesteld. In 2019 zal het bedrijf de kaap van 2 miljard euro overschrijden.

Proman was hoofdsponsor van het EK Voetbal in 2016. En FIFA heeft Proman aangeduid als officiële recruiter voor het WK Voetbal voor vrouwen dat in 2019 plaatsvindt. Hun doel is om minstens 15 kantoren per jaar te openen via groei of acquisitie.

“Als medeaandeelhouder blijf ik Gedelegeerd Bestuurder en zal ik mijn kennis in executive search met Proman delen”, zegt een tevreden Patrick Van Lijsebetten, waarbij hij eraan toevoegt: “De expertise van Rialto Recruitment zal aan de basis liggen om ook Proman te versterken op het vlak van executive search en headhunting want Rialto Recruitment is het eerste executive search kantoor in de groep.”

Verdere groei

Het is de uitdrukkelijke intentie van Proman om Rialto een begrip te laten worden in de KMO-wereld. Intussen is de naam ‘Rialto Executive Search’ voor hogere directie en management profielen geregistreerd. Nu in februari opent Rialto Recruitment een derde kantoor op de Louizalaan in Brussel.

Patrick Van Lijsebetten: “Veel hoofdkantoren van bedrijven zijn in Brussel gevestigd. We willen ons eveneens specialiseren in hoger opgeleide administratieve profielen in HR en finance. De verdere groei van Rialto Executive Search zit hem ook in de uitbreiding naar andere segmenten en sectoren. Dat is absoluut noodzakelijk, want we kunnen ons niet permitteren om kandidaten bij onze klanten weg te plukken. Een vierde en misschien vijfde kantoor in Oost- en West-Vlaanderen staan op de planning voor eind 2019/begin 2020.”

IMSA

Het feit dat Rialto Recruitment lid is van IMSA Search Global Partners, een wereldwijd netwerk van executive search bureaus, biedt ook heel wat groeimogelijkheden. IMSA is actief in 5 continenten en 23 landen en telt momenteel 47 kantoren. Per land is er slechts één partner toegelaten waarbij Rialto Recruitment de exclusiviteit heeft voor België.

De KMO tot een hoger niveau tillen

Sinds begin 2018 heeft Rialto Recruitment zich ook verdiept in de search naar executive interim managers en leden voor raden van advies en raden van bestuur. Zelf GUBERNA certified director zijnde, heeft Patrick de voorbije jaren een enorm groot netwerk uitgebouwd waar hij kan op terugvallen in zijn zoektocht naar externe bestuurders voor de KMO-markt. Hij is overigens een van de initiatiefnemers binnen de GUBERNA Alumni council, om een specifiek aanbod uit te werken voor bestuurders in de KMO-markt op het vlak van opleidingen, werving en selectie, coaching en adviesverlening. Elke start-up, scale-up of zelfs matuur bedrijf kan enkel maar groeien door zich te omringen met externe mensen die door hun expertise de KMO op een hoger niveau kunnen brengen.

Op de foto Patrick Van Lijsebetten, Afgevaardigd Bestuurder Rialto Recruitment, en Roland Gomez jr © Rialto Recruitment

ACONCEPTINTERIM_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • 3w

    3W

  • Horecaforces

  • Ufinity

Bekijk de socials