Leaderboard KMOinsider.jpg

Opleidingstraject op maat als oplossing voor knelpuntvacatures

Opleiding

De lijst met knelpuntberoepen van VDAB bevestigt het tekort aan technische profielen. Van onderhoudsmecanicien over technicus tot technisch leidinggevende: het blijft voor werkgevers problematisch om voldoende geschikte arbeidskrachten met een technische achtergrond te vinden. VDAB helpt bedrijven met het invullen van hun knelpuntvacatures door opleidingen op maat te voorzien.

"Jacques IJs kent al verschillende jaren een zeer sterke groei. Hierdoor hadden we vorig jaar een grote nood aan 10 extra operatoren/lijnverantwoordelijken. Uiteraard waren er al verschillende manieren om instroom te creëren, maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt voor deze profielen, hadden we een extra boost nodig", vertelt Griet Draulans, HR-Generalist van Jacques IJs. "Om ons hoogseizoen voldoende gewapend aan te vatten, hebben we eind 2016 met verschillende partijen de handen in elkaar geslagen. Samen met onze uitzendpartner Tempo-Team, VDAB, Alimento en VFU, hebben we een rekruterings- en opleidingstraject uitgewerkt."

De kandidaten die na een eerste screening werden weerhouden, werden getest en kregen een eerste infosessie. Hierbij werd ook een rondleiding in het bedrijf voorzien. "We vinden het zeer belangrijk dat onze toekomstige medewerkers een goed beeld krijgen van wat ze juist moeten gaan doen."

OPLEIDING OP MAAT

Na overleg met de productiemanager van Jacques IJs heeft VDAB een opleiding op maat uitgewerkt. "We hebben gekozen voor een theoretische opleiding van 2 weken gevolgd door een stage van 2 weken. Voor ons was het vooral belangrijk dat de kandidaten tijdens de theoretische opleiding o.a. voeling kregen met mechanica, pneumatica en hygiëne. Na 2 weken theoretische opleiding hadden ze dan ook de mogelijkheid om te zien hoe dit in de praktijk wordt omgezet."

Zeven kandidaten zijn aan de opleiding gestart. Tijdens de stage werden de kandidaten begeleid door een peter/meter. "Het was een intensief programma, maar het is zeker de moeite waard geweest. Heel deze actie heeft de drempel voor sommige kandidaten zeker verlaagd. Vaak wordt er gedacht dat kandidaat operators een technische opleiding moeten gevolgd hebben. Voor ons is logisch denkvermogen zeer belangrijk, maar een technische opleiding is zeker niet noodzakelijk. Als het nodig zou zijn, is dit traject zeker voor herhaling vatbaar", aldus nog Griet Draulans.

Rectangle Furbo.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Businezz Booster

  • Xylos