Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Ontwikkeling medewerkers: waarom opleiden het nieuwe rekruteren is

De mismatch op de arbeidsmarkt tussen de vacatures en de profielen die werk zoeken is geen nieuws. HR-dienstverlener Randstad gelooft dat de ontwikkeling van medewerkers via opleiding, omscholing of bijscholing dé structurele oplossing is om deze kloof te overbruggen én om medewerkers te behouden. In dit artikel lees je hoe Randstad kmo’s hierbij helpt en welke opleidingen het bedrijf concreet aanbiedt.

Yves Vandenborre, Learning Advisor bij Randstad: “We zien onze sociale verantwoordelijkheid breder dan mensen aan goed geregeld werk helpen en zetten hierop strategisch in via verschillende opleidings- en omscholingstrajecten. Voor het beroep van machine operatoren, technici of customer service medewerkers kunnen we concreet de kans op een duurzame tewerkstelling in één van deze jobs vergroten via opleiding, herscholing of omscholing.

Dat gebeurt altijd in samenspraak met de bedrijven. Onze consultants gaan als een echte opleidingspartner concreet in gesprek: welke talenten zijn er, welke skills zijn nodig voor de toekomst en hoe organiseren we deze transitie? Jobs veranderen, jobs verdwijnen, maar er verschijnen er ook weer, en welke kennis en vaardigheden zijn hiervoor nodig? Het vertrekpunt blijft de werkzoekende of uitzendkracht zelf, die met onze consultants grondige gesprekken voeren over wat hen intrinsiek interesseert en motiveert. Dat gaat veel verder dan een interview over de eerdere ervaring of opleidingen die op het cv staan.

Ontwikkeling medewerkers is het nieuwe rekruteren

Hoe kunnen bedrijven inzetten op het vinden van de juiste medewerkers, maar ook op medewerkers retentie? In 2022 organiseerde Randstad 40.354 opleidingen waarvan 3.194 via een externe partner. Dat laatste is goed voor 74.584 uren opleiding in totaal.

Yves: “Dat investeren in het ontwikkelen van medewerkers loont voor een duurzame inzetbaarheid op lange termijn, bewijst dit cijfer: na deze opleidingen zijn 90% van de deelnemers in 2022 (verder) aan de slag gegaan.

Van een open aanbod tot opleidingen op vraag van bedrijven

Randstad organiseert het opleidingsaanbod op vier verschillende manieren. Allereerst zijn er kortlopende recurrente opleidingen die in een open aanbod aan de uitzendkrachten worden aangeboden. Er gaat bijzondere aandacht uit naar vaardigheden die in de 21ste eeuw nodig zijn, zoals wendbaarheid, veerkracht, kritisch denkvermogen, oplossingsgericht, creatief en analytisch denken , en ook opleidingen rond soft skills zoals communicatie, werkattitude, werken in team en persoonlijk welzijn. Randstad biedt evenzeer bijscholingen aan voor hard skills zoals goede hygiëne praktijken (haccp), vca-attest, opleiding tot heftruckchauffeur, ... De uitzendkrachten konden ook als eersten van het volledige aanbod van online training specialist Goodhabitz genieten. Deze brede range van e-learnings in 12 talen volgen ze plaats- en tijdsonafhankelijk.”

Een tweede manier van opleiden en omscholing gebeurt op maat van bedrijven en sectoren. Yves: “Een voorbeeld is de samenwerking met Portilog. Dit traject loopt al tien jaar en bereidt mensen voor op een brede waaier aan jobs in de haven en de logistieke sector, van customer service medewerker tot expediteur. Bedrijven staan klaar met vacatures direct na het afstuderen. We hebben al 1.500 mensen opgeleid.”

Een derde vorm van ontwikkeling van medewerkers vindt plaats op vraag van bedrijven. Zo zijn er trajecten voor machine-operatoren uitgewerkt voor diverse voedings- en productiebedrijven. Deze opleidingen worden vaak gegeven i.s.m. experts, bijvoorbeeld in samenwerking met de sectororganisatie. Als het over kleinere bedrijven gaat, bundelt Randstad gelijkaardige vacatures en zet een traject op in een bepaalde regio. Tenslotte neemt Randstad ook proactief het heft in handen en organiseert samen met opleidingspartners trajecten om knelpuntberoepen aan te pakken.

Samen vinden we werk dat goed voelt

“Deze trajecten zijn zeer interessant voor kmo’s, die gemotiveerde en opgeleide uitzendkrachten krijgen en hen helpt bij het behouden van personeel” besluit Yves.

Benieuwd naar welke opleidingen Randstad aanbiedt? Je leest het hier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Randstad Group

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Randstad Group

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials