Zijn circulaire meubelen per definitie duurzaam?
Deskundigen zijn het erover eens dat een circulaire economie kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Toch zijn circulariteit en duurzaamheid geen synoniemen. Johanna Ljunggren is Sustainability Manager bij Kinnarps. Zij stelde zichzelf de vraag wanneer circulaire meubelen ook duurzaam zijn. Het antwoord lees je hieronder.
Kinnarps stelt zich tot doel ergonomische totaaloplossingen voor werkplekken te ontwikkelen. Het merk gelooft in het belang van circulariteit om een duurzame toekomst te verzekeren. Tegen die achtergrond onderzocht Johanna Ljunggren aan welke duurzaamheidsdoelstellingen circulaire meubelen moeten voldoen.
Is er een verschil tussen duurzame en circulaire meubelen?
Beide begrippen hebben zeker raakvlakken. Maar toch is wat circulair is niet noodzakelijk ook duurzaam. Dat vergt een woordje toelichting. Een circulaire of kringloopeconomie gaat uit van het efficiënt gebruiken van hulpbronnen. Je kan het als een bijdrage aan circulariteit beschouwen om meubelen kilometers ver naar een recyclagepark te brengen. Maar duurzaam is het geenszins. Daarvoor moeten voorwerpen van meet af aan ontworpen zijn om lang mee te gaan. Laat ons die redenering nu eens doortrekken naar meubilair. Wanneer kunnen we spreken over circulaire meubelen? “Klanten eisen soms dat een percentage van het interieurontwerp hergebruikte artikelen moet bevatten,” vertelt Johanna. “Verdedigbaar, dat zeker. Maar niet voldoende om een duurzaam gebruik van de meubelen te verzekeren. Want wat is het duurzaamst: een meubel dat verschillende eigenaars gedurende 10 jaar gebruiken, of eentje dat 15 jaar in het bezit van dezelfde persoon blijft?”
Welke parameters maken circulaire meubelen duurzaam?
Een duurzame keuze maken begint bij de kwaliteit en het circulaire materiaal van het interieurontwerp. Het moet zich lenen voor zijn beoogde gebruik in de specifieke ruimte. Ga zeker ook na waar het vandaan komt en uit welk materiaal het is opgebouwd. Circulaire meubelen, afkomstig van de andere kant van de wereld, kan je niet als duurzaam bestempelen. Zeker als ze ook nog eens met vervuilende transportmiddelen en in een wegwerpverpakking tot hier kwamen. Weet ook dat aan duurzaamheid niet alleen ecologische aspecten vastzitten. Ook de menselijke factor is van belang, of wat men sociale duurzaamheid noemt. Heeft de producent bijvoorbeeld oog voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en de omwonenden van de productiefaciliteit? “Ten slotte moet je bekijken of het meubilair deskundig werd gerestaureerd of misschien geen lang leven meer beschoren is, aldus Johanna. ”Soms bestaat de mogelijkheid om het verder te herstellen of aan te passen.”
Combineer zorgvuldig nieuwe en circulaire meubelen
Als je een goed oog hebt voor harmonie en samenhang, kan de combinatie van nieuwe en hergebruikte interieurelementen geslaagde resultaten opleveren. Al zitten er addertjes onder het gras. Zo mag het ontwerp nooit ten koste gaan van de gezonde en aangename werkomgeving. Ook esthetisch moet alles ‘kloppen’. Johanna wijst ook nog op het belang van het stellen van duurzaamheidseisen aan een nieuw interieurontwerp: “Wees hier attent voor. Eis van de leverancier dat het interieur duurzaam tot stand komt en geen toxische stoffen bevat. Het vertegenwoordigt een investering, dus mag je verwachten dat het is ontworpen om lang mee te gaan. Mocht er op termijn toch slijtage of schade optreden, dan moet je het nog steeds kunnen bijwerken of renoveren.” Ga dus niet voor een hergebruikt interieurontwerp in de veronderstelling dat je zo een bijdrage levert aan de duurzame circulariteit. Maar stel weldoordachte specificaties voorop om dit doel te bereiken.
Denk je na over een nieuw interieurontwerp, eventueel met gebruik van circulaire meubelen of materialen? De specialisten van Kinnarps staan je graag bij met raad en daad. Neem vrijblijvend contact op via het invulformulier hieronder.
Contactinformatie
-
Kinnarps BeLux
-
Heide 15
1780 Wemmel -
+32 2 456 04 56