anr-banner.gif

“De cloud is dood, lang leve de cloud”

Cloud hosting

Cloud computing maakt plaats voor edge computing

“Het is nog maar pril, maar de computer wordt opnieuw gedecentraliseerd, een fenomeen dat edge computing heet. De cloud is dood, lang leve de cloud… en de ondernemer zit daar midden in. Als hij zijn IT-manager – als hij er al een heeft – om advies vraagt, merken we dat de kloof tussen hen beiden steeds groter wordt.” Dat zegt Peter Witsenburg, initiatiefnemer van Belgium Cloud (belgiumcloud.com) een onafhankelijk informatieportaal voor Belgische ondernemers.

Peter Witsenburg vertelt dat de computertechnologie evolueert in golven, die gemiddeld tien  jaar duren. “In de jaren ‘70 is de technologie begonnen met zogenaamde mainframes, grote centrale computers die je in grote bedrijven zoals banken en verzekeringsmaatschappijen vond. Later deed er zich een centralisatie naar de personal computer voor. Iedereen had zijn eigen PC in zijn bedrijf staan. Nu is er opnieuw een centralisatie, in de cloud, maar stilaan gaan we weer opnieuw decentraliseren naar edge computing.”

Decentralisatie door het Internet of Things

Edge computing is het gevolg van de virtualisatie van onze wereld en van het Internet of Things. Koelkasten, koffiezetapparaten, verwarmingsapparatuur,… alles krijgt sensoren en wordt verbonden met het internet.

PW: “Ook in auto’s worden al heel wat sensoren verwerkt. Je kan stilaan over een rijdende computer spreken. Maar als je dan met een snelheid van pakweg 70 of 80 km per uur op een stopbord afrijdt en de computer moet in een fractie van een seconde beslissen of je wel of niet moet stoppen,… dan ben je het kruispunt al gepasseerd vooraleer de nodige gegevens naar de cloud zijn gestuurd en teruggekomen zijn… Vandaar dat men de computers opnieuw gaat decentraliseren om ze zo dicht mogelijk bij je wagen te brengen.”

In de cloud of met eigen servers?

Moet een ondernemer naar de cloud of installeert hij best eigen servers?

PW: “Er is een spanningsveld tussen de twee. De systeemintegrator zal nog altijd het liefst zijn eigen computersysteem verkopen en zijn servers bij jou willen plaatsen, terwijl de cloud service provider graag heeft dat je met zijn diensten connecteert. De voordelen van de cloud zijn geweldig, maar als er iets mis gaat met de verbinding met het internet, als je niet kan connecteren, dan sta je daar als ondernemer wel te koekeloeren…”

Dan maar best de hybride cloud?

PW: “De hybride cloud is the best of both worlds. Vergelijk het met een hybride wagen. Je hebt dan de beschikking over twee motoren. Maar er zijn veel vormen van hybride clouds. Meestal betekent hybride cloud dat je on premise een systeem hebt staan, én een in de cloud, en dat die twee met elkaar communiceren. Naargelang de benodigde power ga je tussen deze twee systemen switchen. Maar je hebt ook een hybride cloud waarbij je een combinatie hebt van een private en public cloud en er bestaat nog zoiets als een community cloud, voor de academische wereld bijvoorbeeld.”

Geen cloud zonder connectiviteit

Of Peter Witsenburg een advies heeft voor bedrijfsleiders van kmo’s? “Geen connectiviteit, geen cloud. Als je met bijvoorbeeld 50 of 60 werknemers massaal naar de cloud gaat, maar je hebt slechts een ADSL-lijn liggen van 256 MB, dan moet je niet teleurgesteld zijn of schrikken dat je systeem niet of slechts tergend traag werkt. Minister Alexander De Croo tracht hieraan te verhelpen met de introductie van een vierde telecomspeler op de Belgische markt. Ons land lijdt immers onder het monopolie van de drie grote telecomspelers, die de ganse markt bepalen. Er zijn weinig alternatieven. Ik zie bedrijven daarmee worstelen. Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren.”

Belgium Cloud werd opgericht in 2010 en telt vandaag 89 partners: vendoren, telecomproviders, distributeurs, cloudaanbieders,… Het platform was ondergebracht onder Beltug (Belgium Telecom User Group), de grootste Belgische vereniging van belangrijke spelers in digitale technologie, maar sinds een aantal jaren is het terug een zelfstandig en onafhankelijk kennisportaal geworden.”

Meer info zie: www.belgiumcloud.com

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials