anr-banner.gif

Datacenterbedrijf gebruikt biobrandstof voor noodgeneratoren

IT

LCL Data Centers is het eerste datacenterbedrijf in België dat biobrandstof zal gebruiken voor zijn noodgeneratoren. LCL investeerde al in zes nieuwe generatoren voor één datacenter. In een volgende fase wil LCL alle generatoren in zijn vijf datacenters op deze brandstof laten draaien.

LCL heeft vijf datacenters (Aalst, Antwerpen, Diegem, Gembloux en Huizingen) voor diverse klanten. Met deze investering schaart het bedrijf zich in het ‘Science Based Targets’ (SBTi) initiatief om de uitstoot van broeikasgassen van zijn datacenters te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. HVO100 is als biobrandstof een duurzaam alternatief voor gewone diesel waarbij 90% minder CO2-uitstoot wordt geproduceerd. Concreet heeft dit een impact van 72 ton CO2-reductie.

Keuze voor biobrandstof

De biobrandstof HVO100 wordt gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen die niet voor voedseldoeleinden worden gebruikt: plantaardige (o.a. gebruikt frituurvet) en dierlijke olie, afval en houtpulp. In de gebruikte procestechnologie worden ze bewerkt met waterstof. LCL Brussels-West, het datacenter in Aalst, is als eerste aan de beurt. Daar zijn er op dit moment acht noodgeneratoren aanwezig, waarvan zes nieuwe generatoren van 2,25 MVA op HVO100 en twee andere (oudere) generatoren van 1 megawatt.

De noodgeneratoren worden enkel ingezet bij maandelijkse testen waarbij de elektriciteit afgezet wordt of bij een werkelijke panne. Bij een dergelijke test bekijken de technici van LCL of alle back-up systemen effectief correct en snel blijven functioneren.

Voortrekkersrol op vlak van duurzaamheid

“LCL bevestigt hiermee zijn voortrekkersrol in de datacentersector. We doen veel inspanningen om een voorbeeld te zijn voor andere Belgische en Europese datacenterspelers. Enkel door er allemaal samen voor te gaan, kunnen we een verschil maken,” zegt Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers.

Samenwerking met Eneria

Voor haar duurzaamheidsbeleid koos LCL er bewust voor om met een gelijkgezind bedrijf in zee te gaan. ENERIA, specialist in duurzame energievoorzieningen en noodstroominstallaties in België, werkt immers ook met het SBTi voor zijn eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Tim Bisson, directeur van Eneria Belux, legt uit: “We waren enthousiast over de vraag van LCL Data Centers om hun noodgeneratoren op HVO100 te laten draaien. De generatoren zijn bij ons volledig getest volgens de strenge voorschriften van het lastenboek van LCL. Concreet hebben we ze getest voor gebruik op diesel, HVO100 en ook de combinatie van beide brandstoffen samen. De conclusie was dat ongeacht welke brandstof we gebruikten, de prestaties (vermogen, reactiesnelheid en emissies) van de generatoren volledig bewaard bleven. Het verbruik van de generatoren ligt ongeveer 5% hoger op HVO100. Dat komt door het kleine verschil in energiedichtheid tussen HVO100 en klassieke diesel. We zijn tevreden dat we kunnen bijdragen aan het verminderen van LCL’s CO2-uitstoot.”

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials