Versie 3 B-Close.gif
Opleidingen Code 95 bij Kempisch Trainingscentre

Van chauffeur-kraanmachinist tot docent veiligheidsopleidingen: “Een stroper die boswachter werd”

Toon Pascal Jans een machine op wielen of rupsbanden of een hefwerktuig en de kans is groot dat hij vertrouwd is met alle geheimen ervan. Is dat niet het geval, dan staat hij te popelen om het van binnen en van buiten te leren kennen. Zijn kennis over elk toestel – van een kleine heftruck, over een vrachtwagen, tot de grootste torenkraan – deelt hij als docent en veiligheidsdeskundige mobiele arbeidsmiddelen. Ook bij Kempisch Trainingscentre kun je leren uit zijn ruime ervaring in zijn praktijkgerichte opleidingen Code 95, mobiele arbeidsmiddelen en veilig werken op hoogte.

Erkend docent

Pascal legde een hele weg af voordat hij zaakvoerder werd van Pro Safety Trainings. Na zijn legerdienst in het begin van de jaren 90 werd hij bouwvakker. Zo leerde hij het klappen van de zweep kennen. In 1996 werd hij vrachtwagenchauffeur en in 1999 koos hij voor een job als kraanmachinist. “Tussen 1992 en 2010 heb ik rondom mij een aantal arbeidsongevallen weten gebeuren en enkele begrafenissen meegemaakt. Ik heb ervaren wat zo’n ongeval met een bedrijf doet,” vult Pascal aan. Overtuigd van het belang van een veilige werkplek voor iedereen, besloot hij om docent te worden. Hij kreeg als docent bij de VDAB in het opleidingscentrum te Genk de kans om zich te ontwikkelen dankzij tal van opleidingen, waaronder een intensieve opleiding tot docent. Zijn carrière kreeg een nieuwe wending in 2016: toen richtte Pascal zijn bedrijf “Pro Safety Trainings” op. “De vraag naar gecertificeerde bestuurders en operators is alleen maar toegenomen,” laat hij optekenen. Als erkend docent geeft hij een 35-tal verschillende veiligheidsopleidingen in drie talen (Nederlands, Frans en Engels), waaronder veilig werken op hoogte, autolaadkraan, graafmachine, wiellader, mobiele kraan, aanslaan van lasten, heftoestellen en opleidingen Code 95 voor rijbewijs C/E. Tegelijk kun je hem nog steeds inschakelen als operator voor een toestel, want Pascal blijft de drang voelen om machines te besturen.

Opleidingen mobiele arbeidsmiddelen

De opleidingen mobiele arbeidsmiddelen voert hij steeds uit op het bedrijf in kwestie, met de machines van de klant. “Dat is beslist een meerwaarde. Ik krijg inzicht in de materialen van de opdrachtgever en zijn omgeving en kan bijkomende gevaren in kaart brengen. In een opleidingscentrum rijd je rond op een beschermd terrein, maar bij een bedrijf rijd je rond tussen waardevolle afgewerkte producten en mensen. Dat is een heel andere situatie. Veel nieuwe machines zijn bovendien voorzien van nieuwe technologieën voorzien zoals AdBlue- en regeneratiesystemen. Ik maak de klant er vertrouwd mee en leg hem uit hoe die systemen veilig te gebruiken en hoe schade te voorkomen.”

“Het is trouwens ook zo dat verzekeringsmaatschappijen meer en meer dure machines enkel nog verzekeren als de machinist een certificaat van een opleiding kan voorleggen.” Een reden te meer om te zorgen voor goed opgeleid personeel. Pascal stemt zijn opleidingen steeds af op de noden van de klant. Zowel voor een eendaagse gespecialiseerde opleidingen als een volledige meerdaagse basisopleiding over een machine kun je op hem rekenen.

Opleidingen Code 95: ecodriving en ladingzekering

Ook Kempisch Trainingcentre kan rekenen op de expertise van deze bevlogen docent. “Ik ben een spreekwoordelijke stroper die boswachter geworden is,” zegt Pascal. “Ik spreek de taal van vrachtwagenchauffeurs en kraanmachinisten. Ik kén de machines.”

Bij Kempisch Trainingscentre verzorgt Pascal opleidingen over ecodriving en ladingzekering voor Code 95. “Ecodriving betekent economisch en ecologisch rijden. Als docent kan ik klanten laten kennismaken met nieuwe functies op hun vrachtwagens. Die zitten vol functies op het gebied van veiligheid en economisch rijden. Jongere nieuwe chauffeurs zijn er vertrouwd mee, maar voor oudere bestuurders is het vaak een drempel. Ze laten, uit angst iets verkeerd te doen, al die nieuwe knopjes links liggen. Ik wil net weten wat elk knopje doet en overtuig chauffeurs om functies als ‘Lane assist’, ‘cruise control’ en ‘adaptive cruise control’ of ACC ook effectief te gebruiken.”

Praktijkgerichte training mobiele arbeidsmiddelen

Pascal geeft ook opleidingen werken op hoogte en mobiele arbeidsmiddelen bij Kempisch Trainingscentre. “Mijn opleidingen zijn heel praktijkgericht. Die aanpak wordt geapprecieerd door de opdrachtgevers en hun werknemers. Ze hebben een aangename dag waarin ze met machines kunnen werken en leren die dag effectief iets bij. Ik sta trouwens zelf graag met mijn voeten in de praktijk op de bouwwerven en kijk er niet tegen op om in een torenkraan te klimmen.”

Wil je jezelf en je werknemers bijscholen met praktijkgerichte opleidingen Code 95 of trainingen over mobiele arbeidsmiddelen en veilig werken op hoogte, gegeven door een docent die spreekt vanuit zijn begeestering en jarenlange ervaring? Schakel dan snel Pascal Jans en Kempisch Trainingscentre in! Vragen? Stel ze via het formulier hieronder!

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials