Garden on the move

Wat in Singapore werkt, kan hier misschien ook...

Auto & Onderdelen

Garden on the move’

Begin mei werden de eerste levende daken geïnstalleerd op tien autobussen in Singapore. Het initiatief komt van de toonaangevende bus- en treinoperator SBS Transit, de filantropische organisatie van de Singaporese overheid Temasek Foundation, en de Singapore Green Building Council dat innovatieve PPS initiatieven in de hele waardeketen van gebouwen stimuleert.

Het project ‘garden on the move’ rijdt gedurende een proefperiode van drie maanden en daarna zal worden beoordeeld of het installeren van deze levende daken de omgevingstemperatuur in de bussen verlaagt.

Een op matten gebaseerd groendaksysteem

Een innovatief initiatief binnen de grotere eco-context is ‘garden on the move’ zeker.

De planten worden niet in aarde geplant, maar op een Gaiamat. Dit mattensysteem werd lokaal in Singapore ontwikkeld en is een bodemvrij materiaal, dus lichter dan conventionele (pot)grond, en vraagt minder onderhoud.

Eco-impact

Duurzaamheidsinnovaties die zowel voor de bedrijfsresultaten als voor de planeet goed zijn, hebben het meeste impact. De Singaporese initiatiefnemers hopen dat er minder airco in de bussen nodig zal zijn met deze groene rijdende daken en bijgevolg de brandstofkosten lager zullen uitvallen.

Eco-boodschap

Uiteraard zullen deze daken de dreigende klimaatcrisis niet 'oplossen'. Maar openbare bussen zijn zichtbaar in het straatbeeld en daarom een uitstekend medium om eco-innovaties onder de aandacht te brengen. Op andere plekken in Azië, o.m. in Surabaya, wordt het publieke busnetwerk al een tijdje gebruikt om burgers te sensibiliseren minder plastic te gebruiken. Geïnspireerd door deze voorbeelden kunnen bussen ingezet worden om nog andere eco-oplossingen in verschillende contexten toe te passen.
Wie weet, is ‘garden on the move’ een oplossing om de complete fleet van bedrijfsvoertuigen mee uit te rusten?

Misschien kan ‘Garden on the move’ ook inspirerend werken om uw innovatief product op een niet-conventionele wijze voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Bron:  Trendwatching ‘Innovation of the day’

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven