Hoe Lano Sports de wereld verovert

Internationaliseren of exporteren kan heel wat mogelijkheden creëren voor je bedrijf. Toch is het vaak een grote stap die gepaard gaat met veel uitdagingen. Je laat je als ambitieuze ondernemer best goed adviseren en ondersteunen. Of je steekt je licht op bij bedrijven die de sprong met succes hebben gewaagd. Bij het West-Vlaamse bedrijf Lano Sports, producent van kunstgras, krijg je enkele interessante inzichten.

Begin bij wat je kent en doe een beroep op experts

Het ontstaan van Lano Sports vindt zijn oorsprong in een bezoek van toenmalig CEO Pierre Lano en een delegatie van RSC Anderlecht aan de Houston Astrodome in de jaren 70. In dat stadion lag één van de eerste kunstgrasvelden ter wereld. Pierre Lano was zo onder de indruk dat hij aan alle medewerkers meedeelde dat Lano een nieuwe tak zou uitbouwen en dat het eerste kunstgrasveld al verkocht was.

In 1984 werkte de spelers van RSC Anderlecht hun eerste trainingen af op het Lano kunstgrasveld en werd Lano Sports geboren. Dit nieuwe bedrijf keek meteen naar het buitenland. Dit was noodzakelijk omdat kunstgras destijds een nicheproduct was.

kunstgras

“In het begin keken we daarbij vooral naar onze buurlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland en het VK. Exportbestemmingen die we goed kenden en ons snel een indicatie gaven over de internationale vraag naar onze producten. Nadien hebben we ons afzetgebied uitgebreid”, zegt Tibhaut Toye hierover.

Beginnen bij markten waar je vertrouwd mee bent, maakt dat je vlotter een analyse kan maken van de vraag en van je businessmodel. Dit geeft je een solide basis om verder te groeien. Als je een markt exploreert die je niet kent, laat je dan vooral goed adviseren. Bij Flanders Investment and Trade kan je terecht voor marktinformatie en advies van landenexperts.

Innovatie als hefboom

“Om internationaal het verschil te maken, is innovatie een belangrijke hefboom”, legt Tibhaut Toye uit. Hij benadrukt daarbij dat innovatie geen privilege is van grote ondernemingen en wijst naar mogelijkheden van open innovatie en samenwerkingen om beperkingen te overstijgen.

Ons gouden exportraad? Laat je begeleiden door organisaties zoals FIT als je zelf de nodige expertise mist.

Daarnaast bestaan er verschillende Vlaamse en Europese subsidies die bedrijven ondersteunen in de ontwikkeling van innovatieve producten voor buitenlandse markten. Zo werkt Flanders Investment and Trade nauw samen met Agentschap Innoveren & Ondernemen om bedrijven de mogelijkheid te bieden vernieuwende internationale projecten te realiseren.

Checklist voor internationale partners

Zelf streef je uiteraard de altijd hoogst mogelijke kwaliteit na. Hanteer dan ook dezelfde criteria voor je internationale partners. Het succes van je exportambities staat of valt met de kwaliteit van je buitenlandse partners. Daarom hanteert Lano Sports steeds een checklist die naar belangrijke eigenschappen, zoals ervaring en technische kennis van potentiële partners peilt.

“Bereidwillige handelspartners vinden, is vaak geen probleem, maar er is een groot verschil tussen willen en kunnen”, klinkt het bij de kunstgrasproducent.

Wees gevoelig voor cultuurverschillen

Een nieuwe markt verkennen, betekent dat je in contact komt met een andere cultuur, een andere manier van bedrijfsvoering en ander prioriteiten. Zo maakt Tibhaut Loye het onderscheid tussen Angelsaksische klanten die snel informatie willen over je product en de prijs en Aziatische of Oost-Europese klanten waar de primaire focus ligt op het uitbouwen van relaties. Dit betekent natuurlijk een wereld van verschil voor je bedrijf en de manier waarop je verschillende internationale markten betreedt.

Denk je eraan om te exporteren of internationaliseren? Download dan de gratis gids “101 veelgestelde vragen over internationaal ondernemen”.

(bron: Wereldwijs, FIT)

Zoek je advies en ondersteuning op maat van jouw internationale ambities. Contacteer dan Flanders Investment and Trade rechtstreeks via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials