leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Metropool

Voeding exporteren naar de Verenigde Arabische Emiraten? Deze 4 zaken mag je niet vergeten

De import van voeding binnen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) blijft toenemen. De grote Vlaamse voedingsproducenten zijn reeds aanwezig in de lokale supermarkten en delicatessezaken. Ook voor kleine fabrikanten zijn er nog voldoende mogelijkheden. Vlaamse bedrijven in deze sector hebben immers een ijzersterke reputatie. Toch zijn er enkele zaken die extra aandacht vragen. We schrijven ze even voor jou neer.  

Strenge regelgeving voor import voeding

De lokale overheden kijken streng toe op de veiligheid van de voedselketen. Hoewel Vlaamse voedingsproducenten in deze context wereldwijde koplopers zijn, worden 65% van alle voedingsproducten die Vlaamse ondernemers uitvoeren naar de VAE geweigerd bij aankomst. De reden? Ze voldoen niet aan de regels.

Dit leidt vanzelfsprekend tot tijd- en geldverlies. Nochtans zijn dergelijke overtredingen vermijdbaar. Daarom zetten we voor jou de 4 meest gangbare fouten op een rij.

Registratie van voedingsproducten

Elk voedingsitem én het label moeten worden geregistreerd in het Food Import & Re-export System (FIRS). Deze registratie kan enkel online en alleen door de lokale importeur. Je geeft verschillende verpakkingen van hetzelfde product apart aan.

Een gouden raad: doe de registratie vóór de aankomst van de zending. Zo kan je eventuele afwijkingen nog rechtzetten.

De juiste labels

Labels moeten een uitgebreide lijst aan elementen bevatten. Productnaam, ingrediënten, land van oorsprong, gebruiksinstructies, bewaringsvoorwaarden en nutritieve informatie moet je ook in het Arabisch vermelden.

Een moeilijk leesbaar of makkelijk te verwijderen label zorgt ervoor dat je product afgekeurd wordt.

Er is ook de vormregel. Hierdoor mag je geen foto’s, tekens of vermeldingen gebruiken op je label die als ‘niet-geschikt’ worden gezien. Vermeld bijvoorbeeld niet dat je product perfect past bij een glas wijn.   

Gebruik van verboden ingrediënten

Het gebruik van bepaalde additieven zoals E104, E105, E123 of E1510, is verboden. Ook ingrediënten zoals alcohol, maanzaad en betelblad komen het land niet in. Voor alles wat met varkensvlees te maken heeft, is er een speciale regel: het moet duidelijk vermeld staan op het label.

Als je een nieuw product exporteert dan zal een lokaal labo testen welke ingrediënten het bevat. Wijzen de resultaten op een verboden component, dan krijg je geen groen licht.

Verkeerde uitvoerdocumenten

Een van de vaakst vergeten administratieve eisen is dat je een origineel gezondheidscertificaat moet voorleggen. Lever je enkel een kopie mee, dan blijft de zending staan tot de lokale autoriteiten het origineel hebben. Voer je vlees, gevogelte of daarvan afgeleide producten uit? Vraag tijdig een halalcertificaat aan bij Halal Food Council Europe. Ook hier volstaat enkel het originele document

Wil je meer weten over de invoerregels voor voedingsproducten in de VAE? Contacteer Flanders Investment & Trade via onderstaand formulier of lees de marktstudie ‘Invoerreglementering voor voedingsproducten in de VAE’. Je vindt die terug in het landendossier op www.flanderstrade.be.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials