leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Mathias De Clercq en Sofie Bracke

Investeren in handelscentrum of niet? Mobiliteit is bepalende factor.

Bedrijfsbeheer

“Als we willen dat Gent zich verder economisch kan ontwikkelen, is het belangrijk dat de stad filevrij blijft. Mobiliteit en de mate waarin een stad congestievrij is, worden almaar belangrijker bij een investeringsbeslissing.”

Burgemeester Mathias De Clercq en schepen van economie en handel Sofie Bracke zijn duidelijk. Het  veelbesproken en gecontesteerde Gentse circulatieplan was nodig om het stadscentrum leefbaar te houden. “Want enkel in een leefbaar en bereikbaar handelscentrum willen ondernemers investeren.”

Gents circulatieplan houdt stadskern bereikbaar

Mathias De Clercq: “We hebben met ons circulatieplan enorme stappen vooruit gezet qua mobiliteit, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de binnenstad. We hebben het doorgaand verkeer uit ons stadscentrum geweerd, maar er toch voor gezorgd dat het centrum bereikbaar blijft voor wie er woont, werkt of winkelt. Als je vergelijkt met Antwerpen en Brussel is Gent nog relatief congestievrij.” 

Gratis parkings met gratis shuttle naar stadscentrum

Mathias De Clercq: “Parkeren kan nog steeds gratis op de grote parkings aan de rand van de stad. Onze ondergrondse parkings blijven publiek toegankelijk en er zijn meer en meer ‘park and ride’-plekken met vlotte verbindingen van en naar het centrum. Vanuit de gratis parking aan de Weba is er bijvoorbeeld een gratis shuttle die je naar Sint-Jacobs brengt. Vanaf de Watersportbaan is een gratis shuttle naar de Kouter. We investeren ook in betere fietsverbindingen en zorgen ervoor dat het openbaar vervoer meer vrije baan heeft. Al die moedige keuzes werpen hun vruchten af: minder verkeersslachtoffers, meer mensen op de fiets en met het openbaar vervoer.”

Spits: stad en ondernemers samen op de bres voor mobiliteit

Sofie Bracke: “Niet alleen de stad kan initiatieven nemen om de mobiliteit te bevorderen, maar ook de ondernemers zelf.  Specifiek voor het zuiden van Gent bijvoorbeeld. Daar zijn momenteel  heel wat ontwikkelingen aan de gang, zoals aan het Eiland Zwijnaarde met Tech Lane Ghent en The Loop en we merken dat die zone qua mobiliteit een kwetsbaar gebied aan het worden is. Daarom hebben we het mobiliteitscoördinatiecentrum SPITS opgericht.  SPITS gaat  bedrijven bijstaan om samen voor deze zuidelijke mozaïek mobiliteitsoplossingen uit  te werken. We denken daarbij aan een bedrijfsvervoersplan, alternatieven voor de wagen om naar het werk te komen, enz.”

Graydon City Dashboard bevestigt Gentse groei.

Dat de inspanningen van het stadsbestuur om de stad bereikbaar te houden ook een positief effect hebben op ondernemers  blijkt onder andere uit de cijfers van het Graydon City Dashboard : het aantal actieve ondernemingen steeg vorig jaar met 2,7%, de werkgelegenheid in de Gentse bedrijven klimt de jongste jaren continu tot meer dan 95 000 arbeidsplaatsen en het aantal starters heeft intussen de kaap van 3 000 overschreden. 

Vorig jaar startten in Gent meer dan 3.000 nieuwe bedrijven.

Mathias De Clercq: “Vorig jaar startten meer dan 3.000 ondernemers hun eigen zaak in Gent.  Horeca, ICT en nieuwe technologieën zijn sectoren die sterk vertegenwoordigd zijn bij de nieuwkomers.  Ondernemen in Gent was nog nooit zo aantrekkelijk.  Naast onze aandacht voor mobiliteit en bereikbaarheid doen we als stadsbestuur nog meer. Zo geven we ondernemers  toegang tot onze open database met allerhande interessante gegevens waarop ze hun investering kunnen baseren.  Bovendien ondersteunen we hen bij het opstarten of uitbreiden van hun onderneming.”

Gent geeft starters financiële duw in de rug

Mathias De Clercq: “We hebben de jongste jaren heel sterk ingezet op starters door een breed arsenaal van stimulerende beleidsmaatregelen te initiëren. Starters die aan bepaalde voorwaarden voldoen krijgen van de stad €5 000. Bovendien nemen wij hun  KBO-inschrijving voor onze rekening.  De vzw Startersfabriek, een samenwerking tussen de stad en 160 partners, begeleidt de starters en  organiseert netwerkmomenten. Samen met de informatie- en begeleidingsopdracht van Ondernemerssteunpunt Ondernemen Gent (OOG) zijn het gesmaakte steunmaatregelen voor ondernemers.”

Kerncijfers Gent

Trend werkgelegenheid Gent

Top 8 activiteiten starters 2018 Gent

Emigratie en Immigratie Gent

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials