Veerle Heeren

Sint-Truiden verleidt consumenten met Shop&theCity-concept

Bedrijfsbeheer

Shop&theCity is het concept waarmee de Sint-Truidense handelsvereniging Trud'Or samen met het stadsbestuur en Haspengouwse autodealers consumenten uit een ruime regio naar Sint-Truiden wil lokken. Met de Shop & the City'-klantenkaart hebben shoppers meteen  één klantenkaart voor heel Sint-Truiden. De kaart geeft recht op kortingen en wie er eentje heeft, neemt automatisch deel aan de Shop&theCity-loting waarin elke twee maanden heel wat prijzen te winnen zijn, met als hoofdprijs een wagen. Het concept heeft veel succes en trekt bezoekers aan van ver buiten onze stadsgrenzen.”

Uniek aanbod en service zijn voorwaarden voor succes

De stad Sint-Truiden heeft naast enkele ketens, ook unieke winkels met hun specifieke aanbod en dienstverlening, waardoor ook klanten van buiten Sint-Truiden er graag komen shoppen. “De mix van ketens en unieke handelszaken maakt Sint-Truiden een aantrekkelijke plek om te winkelen,” zegt burgemeester Veerle Heeren.

“Vele klanten zijn net op zoek naar de persoonlijke service en de klantvriendelijkheid die kleinere boetieks kunnen bieden. Dat is een troef die Sint-Truiden graag wil uitspelen.”

Shop&Go-parkeerplaatsen in een autoluw stadscentrum

Belangrijke voorwaarde om consumenten uit de regio aan te trekken is een makkelijke bereikbaarheid, een vlotte verkeersdoorstroming en voldoende parkeergelegenheid.   

Veerle Heeren: “Om de luchtkwaliteit én winkelkwaliteit te garanderen, hebben we gekozen voor een autoluwe -maar geen autoloze- Grote Markt. Op Shop&Go-parkeerplaatsen kunnen bezoekers hun wagen maximaal 30 minuten parkeren; ideaal voor een vlugge aankoop. Betalend parkeren voor langere tijd kan ook in de binnenstad, en aan de rand van de stad is er nog gratis ruimte voor langparkeerders. Vanop de gratis parking Veemarkt ben je na een goede 5 minuten wandelen aan de Grote Markt. Op onze website en op de stadsapp is een overzicht met alle beschikbare parkings in de stad, gepaard met een wegbeschrijving. In het fietspunt Sint-Truiden kan je fietsen huren; ideaal voor als je bijvoorbeeld met het openbare vervoer naar onze stad komt.”

Burgers huren elektrische wagens van de stad

Veerle Heeren: “Een middeleeuwse stad als Sint-Truiden is helaas niet ontworpen voor verkeer van de 21ste eeuw. De voorbije legislatuur hebben we de mobiliteit in onze stad al aan een kritische blik onderworpen. De straten die aan een dringende opknapbeurt toe waren, hebben die gekregen. De oude wagens van de stadsdiensten zijn vervangen door elektrische wagens. En een aantal van hen kunnen ook door onze inwoners gehuurd worden. Van dat aanbod wordt trouwens zeer regelmatig gebruik gemaakt.”

Leegstaande panden worden ‘shopping hub’

Het autonoom gemeentebedrijf van de stad Sint-Truiden heeft enkele leegstaande panden opgekocht in het centrum van de stad en initieerde er het concept ‘shopping hub’. Lokale ondernemers konden voor enkele maanden een pand huren om een pop-upwinkel te openen. Het is een eerste veilige kennismaking met het beheren van een winkelpand, zonder grote financiële risico’s voor de ondernemers.

Veerle Heeren: “In de toekomst gaan we op dit elan verder. We moedigen eigenaars van leegstaande handelspanden aan hun gebouwen ter beschikking te stellen aan onze handelaarsvereniging. Een creatieve, tijdelijke invulling in samenwerking met onze kunstacademies behoort hierbij tot de mogelijkheden.

Stationsbuurt wordt ‘mobility hub’

Veerle Heeren: “Momenteel stoppen de bussen van De Lijn ook aan het station. Met zoveel pendelaars en schoolgaande jeugd in die omgeving moet de Stationsbuurt een echte ‘mobility hub’ worden, een toegangspoort tot Sint-Truiden.  Verder trekken we uiteraard ook de groene kaart en stimuleren we zoveel mogelijk fietsverkeer. In de binnenstad zorgden we voor brede fietspaden, van een gedeelte van de Stationsstraat maakten we een fietsstraat waar de zwakke weggebruiker voorrang heeft. Op die manieren maken we het veilig en aantrekkelijk om de fiets als vervoersmiddel te kiezen.”

Trud’or zet in op beleving

Veerle Heeren: “Onze handelsvereniging Trud’or verenigt de handelaars uit de binnenstad en neemt initiatieven om de handel op een creatieve manier te promoten en te ondersteunen. Trud’or zet in op beleving en werkt vooral handelondersteunend. Dat kan door nieuwe initiatieven uit te werken, gesteund op de big data waarover ze beschikt. Trud’or kan blijvend rekenen op de financiële ondersteuning van de stad in een co-financieringsmodel.”

Kerncijfers Sint-Truiden

Trend werkgelegenheid Sint-Truiden

Top 8 activiteiten starters 2019 Sint-Truiden

Emigratie Immigratie Sint-Truiden

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven