leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Vrouwelijke ondernemers: neem het heft veel meer in eigen handen!

Bedrijfsbeheer

Vrouwelijke ondernemers zijn in de minderheid. Vrouwen starten minder snel een bedrijf, blijven langer zonder medewerkers, en vragen en krijgen minder financiering. Véronique Bockstal helpt onderneemsters naar €1 miljoen omzet schalen. “Ik heb zelf ondervonden tegen welke muren je botst als ondernemer en meer bepaald als onderneemster.” (auteur: Edith Vervliet)

First time entrepreneur: met vallen en opstaan

Nadat Véronique Bockstal eerst als werknemer en als freelancer in bedrijven had gewerkt, richtte ze op haar vijftigste samen met een vrouwelijke vennoot een start-up in allergeenvrije voeding op. “Op vrij late leeftijd, maar alles heeft een reden. Ik kreeg een late gluten- en lactose-intolerantie diagnose en was ontgoocheld door het ongezonde aanbod aangepaste voeding. Ook al was de ondernemersgoesting er veel vroeger, toch hield ik mezelf vaak tegen om te springen. Ofwel vond ik de businessplannen die ik uitwerkte niet goed genoeg, ofwel was de markt niet groot genoeg. Bovendien verdiende ik als zelfstandig interim manager goed mijn brood. Maar uiteindelijk heb ik me toch met een vennoot aan het ondernemerschap gewaagd. Enigszins naïef en ook wat arrogant, dachten we met ons groot netwerk en werkervaring geen beginnersfouten te maken. En toch hebben we die allemaal gemaakt. Ik had het gevoel dat niets werkte of lukte. Nog nooit heb ik me zo onzeker gevoeld als toen, hoewel ik aanvankelijk van mezelf dacht zelfzeker te zijn. Een lean start-up gefinancierd met eigen spaargeld betekende ook lean living. Mijn vennoot wou dat na verloop van tijd niet meer en stapte eruit. Toen ik er alleen voorstond, heb ik na een tijdje de bedrijfsactiviteit verkocht.”
Op dat moment kreeg Véronique het voorstel om les te gaan geven bij UCLL. “Ik had geen zin meer in interim management en wou ook niet meer aan de slag als werknemer in een bedrijf. Les geven bracht me wat bezinningstijd.”

Het Female Founders Acceleratorprogramma

Met haar start-up maakte Véronique deel uit van het Start it @KBC-netwerk waar ze andere ondernemers observeerde. “Het was me al opgevallen dat mannen vaak zelfzekerder zijn, de indruk geven goed bezig te zijn. Ook al bleek dat nadien soms windowdressing. Ook staan ze meer open voor extern kapitaal dan vrouwen. Die voelen zich vaak nog niet klaar, twijfelen meer. Als first time entrepreneur stoot je natuurlijk op dingen die je nooit eerder tegenkwam. Je kijkt rond, je zoekt hulp, je zoekt handvaten. Je moet veel beslissingen nemen en die draaien niet altijd goed uit.”

“Als first time entrepreneur moet je veel beslissingen nemen en die draaien niet altijd goed uit.”

Véronique vroeg zich ook af waarom zoveel vrouwelijke ondernemers, eens ze zijn opgestart, (te) kleinschalig blijven? Minder dan de helft springt over €100.000 omzet en amper 1 onderneemster op 10 haalt ooit de kaap van €1 miljoen omzet. Dat zette haar aan tot verder onderzoek.

Al gauw kwam ze tot de vaststelling dat minder onderneemsters met kleinschaliger en ondergefinancierde bedrijven een universeel gegeven is. Ze stootte in het buitenland op acceleratorprogramma’s specifiek voor vrouwelijke ondernemers gericht op het halen van een eerste miljoen euro omzet.

“Ik wou in België zo’n groeitraject brengen, enkel gericht op vrouwen, ook al is ondernemen en talent voor ondernemen genderneutraal. Er zijn wat andere aandachtspunten, maar de thema’s die moeten worden aangepakt, blijven voor iedereen dezelfde. Zo zijn vrouwen wat risicobewuster. Ze gaan sneller denken wat er allemaal kan mislopen. Ze delegeren minder gemakkelijk en werven minder snel aan, omdat ze vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel en zorginstinct zeker willen zijn een medewerker aan boord te kunnen houden. Geld ophalen stellen ze liefst zo lang mogelijk uit, want ze willen geen pottenkijkers en verbranden nog liever hun eigen geld dan dat van iemand anders.”

UCLL stelde voor dat acceleratortraject binnen hun navormingsprogramma te ontwikkelen. “Ik kreeg een budget en medewerking van een assistent. In het najaar van 2019 hebben we het programma gelanceerd. Met veel zenuwen en het Pipi Langkous-gevoel – ik heb het nog nooit gedaan, maar ik zal het wel kunnen – zijn we met 14 onderneemsters van start gegaan.”

Daaraan voorafgaand had Véronique met de kandidaten een intakegesprek. Ze polste naar de ambitie en motivatie van actieve onderneemsters die de kaap van €100.000 à €300.000 omzet hebben bereikt en die naar €1 miljoen willen brengen. “Zo’n groeitraject loopt over 8 avondmodules gespreid over 4 maanden. De basis is mijn 3M-roadmap, de drie dingen die je nodig hebt om te schalen: we werken aan de juiste mindset om groots genoeg te denken en jezelf als bedrijfsleider te zien en te gedragen, en aan het besef dat je mensen en middelen nodig hebt om te groeien. Koken kost immers geld.”

Véronique Bockstal: “Als vrouwen extern kapitaal ophalen, presteren ze zelfs beter dan mannelijke ondernemers.”


De Vrouw van 1 miljoen

Tijdens de tweede editie van het acceleratorprogramma, was corona een spelbreker. Het programma moest online plaatsvinden wat voor een hands-on traject niet zo evident was. Bovendien had Véronique de vraag gekregen van onderneemsters of ze individuele coachingtrajecten op maat kon aanbieden. Omdat dat niet kon vanuit UCLL, startte ze een nieuw eigen bedrijf outgrow.

“€100.000 omzet is vaak de mijlpaal waarop je je job durft loslaten om voltijds ondernemer te worden.”

“Ook de idee voor een boek rijpte door corona. In najaar 2021 publiceerde ik bij Lannoo Campus een do-it-yourself groeigids waarmee onderneemsters zelf aan de slag kunnen om hun zaak op te schalen naar een omzet van €1 miljoen.” Sinds dit voorjaar is er ook een tweede acceleratorprogramma in samenwerking met UCLL dat onderneemsters in bijberoep of solopreneurs naar een eerste €100.000 omzet helpt. Dat is vaak de mijlpaal waarop je je job durft loslaten om voltijds ondernemer te worden.”

Momenteel werkt Véronique aan de derde herziene editie van haar groeigids voor female founders. Véronique wil vooral dingen in beweging zetten door inzichten aan te reiken waarmee de deelneemsters aan het programma of de lezers verder kunnen in hun groeitraject.

‘Certified 1 Million Mentor’

Om zelf nog verder te schalen, heeft Véronique recent het nieuwe ‘Certified 1 Million Mentor’ programma gelanceerd. Dat richt zich tot business coaches of ondernemers die volgens Véroniques methode het groeitraject willen aanbieden. “De coaches krijgen na de certifiëring ook coachees aangereikt. Het programma gaat voor de eerste keer van start in september 2023 met maximum 10 deelnemers”, licht Véronique toe.

“Ondernemer worden kan je op één dag. Maar een succesvol bedrijf runnen met als doel om een miljoenenbedrijf te bouwen, is een heel ander gegeven.”


Te weinig vrouwen nemen het voortouw

“Vrouwen moeten zichzelf meer dwingen om ervoor te gaan, om er te staan”, zegt Véronique die het niet zo heeft met de term ‘women empowerment’.

“Vrouwen moeten zichzelf meer dwingen om ervoor te gaan, om er te staan.”

“ Wij hoeven niet empowered te worden, we hebben power. Vrouwen zijn even getalenteerd als mannen. We maken deel uit van het werkveld en bedrijfsleven. Bij empoweren, ga je ervan uit dat een vrouw het zelf niet kan, dat ze geholpen moet worden. Uiteraard mag je beroep doen op anderen als je iets niet weet, hulp nodig hebt of iets uit handen wil geven. Maak dat kenbaar, niemand kan in je hoofd kruipen. Wil je ergens aan de tafel zitten, nodig jezelf uit. Geef niet op. We hebben evenveel recht van spreken. We moeten het heft veel meer in eigen handen nemen!”

Wie is Véronique Bockstal?

Véronique Bockstal is onderneemster, docent en auteur. Ze startte in 2019 in samenwerking met hogeschool UCLL een acceleratorprogramma specifiek voor female founders. Via het programma en haar eigen bedrijf, outgrow, begeleidt ze onderneemsters bij het schalen naar en voorbij €1 miljoen omzet.
https://www.veroniquebockstal.be en https://devrouwvaneenmiljoen.be

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials