Mexico Natie in veilige handen

Toen Mexico Natie in 1871 werd opgericht, lag de focus op houtbehandeling. Vandaag verstrekt de geïntegreerde logistieke onderneming zowel stouwerij, opslag en transport van containers, staal, chemische producten en voeding. De recente overname door Katoen Natie vormt voor ceo Marc Ivens de volgende logische stap in de rijke geschiedenis.

In april van dit jaar gaat Marc Ivens met pensioen. Vorig zomer maakten hij en de vier andere aandeelhouders van Mexico Natie openbaar dat ze klaar waren om uit de onderneming te stappen. In januari raakte bekend dat Katoen Natie het bedrijf zal overnemen. “Een goede zaak,” aldus Marc Ivens. “Met een dergelijke grote speler is de continuïteit voor onze werknemers verzekerd.”

Dank aan alle stakeholders

De ceo begint met het oprecht bedanken van de medewerkers, die een groot aandeel hebben in de uitstekende reputatie van Mexico Natie. “Zonder hen konden we dit succesverhaal nooit schrijven. Ook de andere stakeholders verdienen onze erkenning. Klanten, leveranciers en overheden… ze leverden stuk voor stuk hun bijdrage aan onze groei en ontwikkeling.”

Strategische beslissing

Behalve de reputatie van de medewerkers, valt de interesse van Katoen Natie vooral te verklaren vanuit strategische overwegingen, vermoedt Marc Ivens. “Er zijn letterlijk tal van raakvlakken tussen beide bedrijven. Historisch is het zo gegroeid dat Mexico Natie en Katoen Natie vaak naburige vestigingen bezitten. Onze magazijnen zijn op verschillende plaatsen gesitueerd tussen de magazijnen van Katoen Natie. Zowel op Luithagen, als op Transcontinentaalweg zijn wij buren. Eveneens ligt ons magazijn Blue Star Storage aan de Canadastraat strategisch voor Katoen Natie. Wat nog interessanter was, is de locatie op kaai 740, waar de watergehouden concessie extra troeven biedt aan al de omliggende magazijnen van de groep.

Iedereen blijft aan boord

Iedere verandering roept weerstand op. Toen de aandeelhouders Mexico Natie in de etalage plaatsten, ontstond er ook enige beroering. Maar die lijkt vandaag bekoeld. “Van het zestal geïnteresseerde overnemers leek Katoen Natie ons de meest geschikte partner, omdat alles wat we hebben opgebouwd in ruim 150 jaar een vervolg krijgt. Natuurlijk zal niet alles bij het oude blijven, een overname houdt altijd veranderingen in. Maar Mexico Natie is een gezond bedrijf, sanering is helemaal niet nodig. Onze mensen blijven allemaal aan de slag in de nieuwe structuur. Ik vermoed dat er zelfs nog nieuw talent zal aangeworven worden.”

Stabiliteit biedt zekerheid

De vijf aandeelhouders van Mexico Natie stappen dus gezamenlijk uit het bedrijf. Ook dat is een gezonde reflex volgens Marc Ivens: “De organisatie van Katoen Natie staat als een huis. Zij kennen de markt, volgen de conjunctuur op de voet en hebben de schaalgrootte om de nodige langetermijninvesteringen te doen. Niet onbelangrijk in deze tijden van verregaande digitalisering. Dat biedt ook onze klantenkring de nodige zekerheid.”

Mexico Natie • Transcontinentaalweg 6 – 2030 Antwerpen, T 03 303 12 30 • mn@mexiconatie.bewww.mexiconatie.com

Wilt u meer weten?

Mexico Natie

Bekijk de socials