LINDNER_Leaderboard.gif
Peter-Paul van den Berg ©Kamp C

’t Centrum in Kamp C: het eerste circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen

Bedrijventerreinen

Peter-Paul van den Berg, managing director van Kamp C in Westerlo: “Vroeger was Kamp C een militair kamp. Vandaag is dit provinciaal centrum voor circulair bouwen een pionier in de transitie naar een duurzame samenleving.”

Veel meer dan een bedrijventerrein

“Gelegen in een groene omgeving, is Kamp C een showcase voor alles wat met duurzaam bouwen mogelijk is. Maar bovenal maken we integraal deel uit van het netwerk binnen de bouwsector. De 12 bedrijven die in Kamp C zijn gevestigd hebben allemaal een link met duurzaam bouwen. We vormen een community waar zich spontaan een vruchtbare bodem voor ondernemerschap ontwikkelt.

Circulair bouwen wordt in Vlaanderen nog te vaak herleid tot efficiënt recycleren. 

Kamp C neemt een incubatorrol op, brengt de verschillende duurzame bedrijven op de site met elkaar in contact en op die manier ontstaan er diverse samenwerkingen. Architecten, studiebureaus en andere specialisten steken in Kamp C regelmatig de koppen bijeen om na te denken over nieuwe, innovatieve en duurzame oplossingen”, zegt Peter-Paul van den Berg.

Eerste volledig circulair gebouw in Vlaanderen

Het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen Kamp C voegt de daad bij het woord door op de site een volledig circulair bedrijfsgebouw op te trekken, het eerste in Vlaanderen: ’t Centrum. De bouwwerken starten volgend jaar.
De bouwambities zijn gericht op het beperken van materialen, het later hergebruik van gebouwencomponenten en de maximale aanpasbaarheid van het ontwerp aan nieuwe, toekomstige noden.

Circulair bouwen draait in de eerste plaats om flexibiliteit: als een gebouw na verloop van tijd een nieuwe bestemming krijgt, moet je het makkelijk kunnen aanpassen in plaats van het vlot te kunnen demonteren.

Kamp C heeft met dit bouwproject ook het circulair aanbesteden in Vlaanderen geïntroduceerd, want het wil niet alleen een circulair gebouw neerzetten, maar ook nieuwe kennis, ervaringen en werkwijzen in de bouwsector introduceren. ’t Centrum zal in de praktijk tonen wat circulair bouwen betekent, hoe de principes van circulaire economie passen in een bouwproces en wat de opportuniteiten voor de bouwsector zijn.

Meer dan recycleren

Peter-Paul van den Berg: “Circulair bouwen wordt in Vlaanderen nog te vaak herleid tot efficiënt recycleren. Je kunt een gebouw natuurlijk zo bouwen dat je het makkelijk weer uit elkaar kunt halen. Maar dat is maar een klein onderdeeltje van de circulaire economie. Circulair bouwen draait in de eerste plaats om flexibiliteit: als een gebouw na verloop van tijd een nieuwe bestemming krijgt, moet je het makkelijk kunnen aanpassen in plaats van het vlot te kunnen demonteren. Bij circulair bouwen komen verschillende aspecten kijken: financiering, businessmodellen, inbedding in de omgeving, enz. Kamp C biedt diensten en advies aan lokale overheden, burgers en scholen en kan bouwbedrijven begeleiden in de keuzes die ze maken.”

‘In Transitie’, een leidraad voor de bouwsector om duurzamer te worden

In zijn boek ‘In Transitie’ roept van Peter-Paul van den Berg de bouwsector op om werk te maken van duurzaamheid. “De bouwsector is in Vlaanderen overwegend conservatief en hinkt achterop in de transitie naar duurzaamheid. In mijn boek geef ik bouwbedrijven inzichten om zich om te vormen van een vervuiler en verspiller naar een koploper in duurzaamheid en innovatie.”

Foto: Peter-Paul van den Berg ©Kamp C

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Jeni Real Estate

Bekijk de socials