POM Vlaams-Brabant creëert nieuwe bedrijfsruimte voor ondernemers

Facility

Ervoor zorgen dat bedrijven over kwaliteitsvolle infrastructuur beschikken, dat is volgens Ann Schevenels, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant, de kerntaak van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant (POM). Daartoe ontwikkelt de POM greenfield bedrijventerreinen, maar werkt ze ook aan de reconversie van brownfieldsites.

Bij de realisatie van deze projecten is duurzaamheid het sleutelwoord. Na de ontwikkeling van een bedrijventerrein blijft de POM Vlaams-Brabant actief betrokken bij het beheer ervan.

De zoektocht naar nieuwe bedrijfsruimte is in de dichtbevolkte en dichtbebouwde provincie Vlaams-Brabant niet altijd gemakkelijk. Amper 2,8% van de totale oppervlakte is bestemd voor bedrijventerreinen. Dat is het laagste aandeel van alle Vlaamse provincies. Van alle bestaande bedrijventerreinen is momenteel nog amper 2% beschikbaar. Als je ondernemers meer ruimte wil geven, is er dus werk aan de winkel. Volgens Ann Schevenels bewijzen de vele lopende en gerealiseerde projecten de dynamiek van de POM Vlaams-Brabant.

POM Vlaams-Brabant realiseert de bedrijvenzone Steen III

Als we Ann Schevenels vragen naar de belangrijkste realisatie in dit verband, is het moeilijk kiezen. “Ik denk dan toch aan de bedrijvenzone Steen III in Steenokkerzeel. Met die realisatie creëert de POM Vlaams-Brabant in de luchthavenregio ook voor kmo’s flink wat nieuwe ruimte. Het gaat om zo’n 4 hectare. Die extra bedrijfsruimte was ook nodig, want de kmo-units die in eerste fase van het project werden gebouwd, zijn reeds uitverkocht. Er zijn wel nog een aantal polyvalente ruimtes ter beschikking. Een tweede fase, waaraan nu wordt gebouwd, is al uitverkocht. Er is gelukkig ook nog een fase 3.”

(Lees onder de foto verder)

Vlaams-Brabant: Steen III
Foto copyright: pomvlaamsbrabant.be


Feed Food Health Campus en de Vlaamse Staak

“Een realisatie die in het oog springt is zeker ook de Feed Food Health Campus in Tienen. De bedrijvenzone van ruim 10 ha, die zich specifiek richt op bedrijven in de ruime sector van de voeding, stroomt aardig vol. Maar er is veel meer. Bedrijvenzone ‘de Vlaamse Staak’ in Opwijk is in volle ontwikkeling. De aanleg van wegen en groen werd in 2019 voltooid. De verkoop op plan verloopt voorspoedig.”

Afrit 20

“In Ternat neemt de POM Vlaams-Brabant de ontwikkeling van de regionale bedrijvenzone ‘Afrit 20’ in handen. Het gaat over een zone van 5,5 ha aan de E40 en N285. Er wordt een publiek-private samenwerking opgezet met de grondeigenaren. Naar aanleiding van het provinciaal RUP voor het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas heeft de POM dan weer een masterplan uitgewerkt voor de ontwikkeling van fase 1 op het lokale bedrijventerrein te Boortmeerbeek. In Londerzeel wordt de ontwikkeling van de site Stone voorbereid. Deze ontwikkeling kadert in het planningsproces van de provincie rond het specifiek economisch knooppunt Londerzeel. De POM is ook partner bij de planning en de ontwikkeling van de lokale bedrijvenzone van Grimbergen.”

Nieuw leven op de Exide-site

In Aarschot ten slotte werkt de POM Vlaams-Brabant samen met o.m. de provincie, de stad en Interleuven aan de reconversie van de stationsomgeving. Ook bij de reconversie van de verouderde industriezones op de grens Vilvoorde-Machelen, is de POM een initiatiefnemer. In Huldenberg wil de POM de oude Exide-site opnieuw ontwikkelen.”

Recent werden ook stappen gezet voor de verwerving van gronden om bedrijventerreinen op te zetten rond Kampenhout-Sas. Daar is zowel een bedrijventerrein voor kleinschalige, lokale bedrijven op het grondgebied van Boortmeerbeek voorzien, als een regionale bedrijvenzone voor grotere bedrijven, op de grens tussen Kampenhout en Boortmeerbeek. De lokale zone wil de POM Vlaams-Brabant realiseren in 2021, de regionale in 2022-2023.

Lokale smart grids voor duurzame elektriciteit

Op het vlak van verduurzaming van bedrijventerreinen bouwt de POM Vlaams-Brabant kennis op over het duurzaam aanleggen en beheren van terreinen. Bijzondere aandacht is er voor het aspect energie, bijvoorbeeld op het vlak van lokale smart grids, met het oog op concrete realisatie op het terrein. Bij de ontwikkeling van de Vlaamse Staak in Opwijk doen de ontwikkelaars (POM, gemeente, Haviland) een beroep op een energy service company (een ‘ESCO’), die ontwerp, realisatie en exploitatie op zich neemt. Die ESCO heeft reeds contracten afgesloten met de kmo’s die zich op het terrein zullen vestigen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials