Hoe energie besparen in je bedrijfspand?

Energiebeheer

Tips voor een energiezuinige werkomgeving

De goedkoopste energie is die energie die je niet gebruikt, en dat is meteen ook het beste wat je kan doen voor het milieu. Met onderstaande tips breng je je het bedrag op je energiefactuur een flink stuk naar beneden en belast je minder het milieu.

Tip 1: Energieverbruik door machines

Elektrische machines en apparaten verbruiken veel energie, zeker wanneer het gaat om heftrucks, productiemachines, transportbanden,… Zulke machines produceren ook veel warmte. Opteer daarom zoveel mogelijk voor apparaten met energiezuinige motoren. Er is ook apparatuur op de markt waarvan de motor na een tijdje uitschakelt wanneer de machine een tijd niet gebruikt werd.

Tip 2: Energieverbruik door computers

Moderne servers zijn beter bestand tegen warmte dan de oudere generaties. Daardoor dienen serveromgevingen niet meer zo fel afgekoeld te worden. Stel de koeling zodanig in dat ze pas aansluit bij een hogere luchttemperatuur. Voor apparatuur dat bij een hogere temperatuur niet goed functioneert kan je een klimaatzone inrichten.

Tip 3: Ledverlichting

Een belangrijk deel van je energiefactuur is bestemd voor de verlichting van je bedrijf. Overweeg om de verlichting te vervangen door LED. Met bewegingssensoren branden de lampen alleen wanneer er iemand aanwezig is. Het vervangen van TL-buizen door LED-verlichting lampen kan misschien wel door je eigen werknemers gebeuren, tijdens stille momenten.

Tip 4: Vergelijk tarieven energieleveranciers

Een tip die minder belangrijk is voor het milieu, maar wel voor de portemonnee: vergelijk de tarieven van de verschillende energieleveranciers. Dit kan makkelijk online, bijvoorbeeld op de website van Vreg. Je ziet meteen bij welke leverancier je het goedkoopst gesteld bent.

Tip 5: Produceer zelf energie

Zonnepanelen leggen vergt weliswaar een investering, maar je genereert een belangrijke ROI. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het aantal panelen dat je installeert, de kwaliteit ervan en hoeveel zonlicht er is. Een zonnepaneel van 1 m² wekt per jaar gemiddeld 120 kilowattuur aan elektriciteit op. Het overschot aan elektriciteit kan je terug op het net zetten. De waarde ervan wordt verrekend op je verbruiksfactuur.

Lees ook: Zelf energie produceren met je kmo is besparen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials