LINDNER_Leaderboard.gif
wat houdt een pop-up overeenkomst in

De pop-up overeenkomst

Immo

Ondernemers die een idee, product of dienst willen uittesten op hun doelgroep en zich niet willen vastzetten met een handelspand, kunnen baat vinden bij de pop-up overeenkomst.

Een tijdelijk handelspand

In deze disruptieve tijden, willen (startende) ondernemers en handelaren zich liever niet binden op lange termijn. Om een idee, product of dienst uit te testen volstaat het soms om gedurende een bepaalde tijd zijn intrek te nemen in een handelspand.

Zo zal de speelgoedketen DreamLand, een dochteronderneming van Colruyt Group opnieuw tuinmeubelen verkopen en opent het in de komende weken twee pop-upwinkels ‘Tuin & Terras’ in Halle en Kortrijk. Op die manier wil DreamLand, die marktleider in België is in buitenspeelgoed zich profileren als de specialist in buitenplezier voor het hele gezin.

Het pop-up decreet van 1 september 2016

De handelshuurwetgeving biedt de huurder van een handelspand de garantie dat hij minstens negen jaar zijn handelsactiviteit kan uitoefenen in het gehuurde pand. Deze klassieke handelshuurovereenkomst kan hij opzeggen bij het verstrijken van een driejarige periode mits een opzegtermijn van zes maanden.

Of hij kan zich beroepen op de bepaling over de seizoens- of gelegenheidsverhuring (zoals jaarbeurzen, tentoonstellingen, enz).
Met het pop-up decreet dat in werking is sinds 1 september 2016 laat de Vlaamse overheid tijdelijke handelsconcepten als springplank naar een duurzame detailhandel fungeren, waarbij voor de verhuurder én de huurder de drempels lager liggen. Voor meer info kan je terecht bij een expert in commercieel vastgoed.

Wat houdt de regeling in?

  • De overeenkomst mag voor maximum één jaar worden gesloten;
  • Het pand moet gebruikt worden voor kleinhandel of ambachtelijke bedrijvigheid, met rechtstreeks contact tussen de huurder en het publiek;
  • De huurder draagt de kosten van algemene nutsvoorzieningen. De belastingen op het onroerend goed worden geacht in de huurprijs inbegrepen te zijn;
  • De huurder heeft geen recht op huurhernieuwing noch op een uitzettingsvergoeding;

De huurder kan steeds opzeggen, mits naleving van een opzegtermijn van één maand.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Neovest

  • Herman Desmet Fotografie

  • CoDa Architectenvennootschap bvba