LINDNER_Leaderboard.gif

Ongeziene activiteit op vastgoedmarkt

Facility

De afgelopen maanden kwam een pak meer woningen dan voordien op de markt en ook de komende periode zullen er tot 25 procent meer woningen vrij komen. Dat komt doordat steeds meer mensen gevaccineerd raken en nu eindelijk hun huis durven verkopen. Veel vijftigplussers hebben maanden gewacht op hun vaccin voor ze hun huis te koop stelden.

Uit een analyse van Heylen Vastgoed blijkt dat er de komende maanden gemakkelijk 25 procent meer woningen op de markt zullen komen. “Veel vijftigplussers hebben gewacht op hun vaccin voor ze hun huis te koop stelden en ook veel vastgoed uit erfenissen komt op de markt”, klinkt het.

Cedric Vanhencxthoven, Bestuurder Heylen Vastgoed: “Heel wat senioren en 45-plussers die hun woning willen verkopen, hebben het voorbije jaar de kat uit de boom gekeken. Door corona waren huisbezoeken lange tijd niet toegestaan en ook daarna stonden heel wat kandidaat-verkopers niet te trappelen om hun woning open te stellen voor rondleidingen, uit schrik voor het virus. Nu de Vlaamse vaccinatietrein serieus vaart maakt, wachten ze niet langer om hun woning te verkopen.”

Binnen de zes weken verkocht

“Het woningaanbod was de voorbije maanden fors lager dan normaal. Tegelijkertijd waren meer mensen op zoek naar een nieuwe woning, aldus Cedric Vanhencxthoven. “Vooral woningen met een tuin zijn sinds corona razend populair. Dat grote verschil tussen vraag en aanbod zorgde voor een stormloop op vastgoed. Tachtig procent van onze woningen is vandaag binnen de zes weken verkocht. Dat is ongezien. Vóór corona hadden we gemiddeld twaalf weken nodig om een pand te verkopen. Waar vroeger vooral bepaalde types woningen zeer gegeerd waren, verkoopt vandaag bijna alles. Zeker instapklare woningen zijn onmiddellijk weg. Voor heel wat panden dienen zich gemakkelijk dertig kandidaat-kopers aan.”

Vraagprijs gaat omhoog

Die ongeziene rush op woningen heeft natuurlijk gevolgen voor de gemiddelde vraagprijs. Die is de voorbije maanden fors gestegen, maar dat schrikt kandidaat-kopers duidelijk niet af.

“De meeste mensen hebben het voorbije anderhalf jaar flink kunnen sparen. Door corona was reizen lange tijd verboden en we konden ook niet op restaurant of naar een concert. Ook funshoppen was er niet bij, we kochten enkel het hoogstnodige. De koopkracht is voor een gedeelte van de bevolking serieus toegenomen en heel wat kandidaat-kopers staan dan ook te springen om hun droomwoning te kunnen bemachtigen.”

Invloed investeerders

De evolutie van de vastgoedprijzen hangt vooral af van vraag en aanbod en de toegenomen invloed van de grote investeerders op de vastgoedmarkt.

“Tal van grote investeringsfondsen zijn vandaag in de provincie Antwerpen op zoek naar woningen om te verhuren. De Vlaamse vastgoedmarkt wordt de komende jaren steeds meer een huurmarkt, net zoals in Nederland. Een modale halfopen bebouwing kost vandaag al snel 450.000 tot 500.000 euro. Een gezin met tweeverdieners kan dat zonder financiële hulp bijna niet meer betalen. En als het Oosterweelproject over een aantal jaren klaar is, zullen de prijzen in de regio rond Antwerpen ongetwijfeld nog verder stijgen in de richting van andere Europese grootsteden.”

Bij de vastgoedmakelaar zetten ze zich dan ook schrap voor een helse zomer en zijn ze in allerijl nog op zoek naar tien nieuwe medewerkers.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials