Duurzaam verpakken

Verpakkingsdiagnoses voor duurzaam en kostenefficiënt verpakken met minimale ingrepen

Als bedrijfsleider word je regelmatig geconfronteerd met vragen over de verpakkingen van je producten. Als je goederen transporteert en verkoopt hebben ze bescherming nodig. Voor deze bescherming maken we vaak gebruik van nieuwe materialen. Om het verbruik van deze materialen te reduceren en te optimaliseren introduceerde Valipac samen met Fost Plus, het Belgisch Verpakkingsinstituut en het Verpakkingscentrum van de Universiteit Hasselt een verpakkingsdiagnose die helpt om goederen op een duurzame en kostenefficiënte manier te verpakken en vervoeren.

Optimaliseren, recycleren en kosten reduceren

De verpakkingsdiagnose helpt om een antwoord te vinden op drie grote vragen:  

  • Verpak je de goederen op de meest optimale manier?
  • Leidt de manier waarop je verpakt tot een gereduceerde afvalstroom en een beter recyclageproces?
  • Werkt jouw verpakkingsbeleid kostenbesparend?

Deze drie vragen hangen natuurlijk samen. Als je minder materiaal op de juiste manier gebruikt, zal je minder afval moeten inzamelen, afvoeren en recycleren en zal je dus ook kosten besparen.

‘Quick wins’ voor een snel en groot rendement

Tijdens de audit, die een halve dag duurt, worden de meest pertinente problemen gedetecteerd en gaan verpakkingsexperten vervolgens op zoek naar 'quick wins'. Dit zijn kleine ingrepen die met de minste inspanningen het meeste opleveren voor jouw bedrijf.

De expert doet dit aan de hand van volgende vragen:

  • Zijn je verpakkingen duurzaam?
  • Hoe kunnen aangepaste verpakkingen je logistieke diensten optimaliseren?
  • Zijn al je verpakkingen absoluut nodig?
  • Bestaan er meer duurzame alternatieven?

Aan de hand van deze vragen, helpen ze je om een beter beeld te krijgen over je keuze van verpakkingen en dragen ze snelle en doeltreffende oplossingen aan.

Betere bescherming biedt grotere milieuwinst

Het belangrijkste voordeel van een optimale verpakking van je product blijft natuurlijk de bescherming ervan. Wanneer een product onbeschadigd overkomt, levert dat immers een veel grotere milieuwinst op dan wanneer je zou werken met minder (optimale) of geen verpakkingen.

Filip Vangeel, manager circulaire economie bij Valipac illustreert dit met een aantal sprekende voorbeelden:

Een chocoladefabrikant waarvan een deel van de lading steeds beschadigd werd:

  • “We hebben gekeken hoe we de primaire verpakking én omdoos konden optimaliseren. Zo bleek dat de primaire verpakkingen niet goed in de doos pasten. Dit kon tamelijk eenvoudig opgelost worden.”

Een bedrijf stelde vast dat de kartonnen hoekbeschermers op de pallets telkens beschadigd waren:

  • “Uit onze diagnose bleek dat het bedrijf het golfkarton met de golf in de verkeerde richting had aangebracht. We hebben hen twee simpele oplossingen voorgesteld: of je zet er het karton in de goede richting omheen of je laat de hoekbescherming helemaal weg. Hierdoor reduceer je heel wat materiaal dat misschien niet steeds nodig is.”

Wil jij de verpakking van je producten ook optimaliseren? Heeft jouw bedrijf baat bij een grondige verpakkingsdiagnose? Contacteer Valipac dan meteen via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Valipac
  • Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials