banner-horitzontal.jpg
Zijn kledingkosten fiscaal aftrekbaar?

Zijn kledingkosten fiscaal aftrekbaar?

Accountancy

In principe zijn kledingkosten niet fiscaal aftrekbaar of het moet gaan over specifieke ‘beroepskleding’. En wat met een maatpak of mantelpakje om uw klanten te bezoeken?

Wat is specifieke beroepskleding?

Hieronder verstaat de fiscus bijzondere kledingstukken die bij het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid worden gedragen of door de aard van het beroep noodzakelijk of verplicht zijn en tenslotte geen stads-, avond-, ceremonie-, reis- of vrijetijdskleding zijn of hiervoor kunnen dienen. Heel concreet gaat het dan over: werkvesten voor bakkers en slagers, werkoveralls voor garagisten, werkschorten voor artsen, enz.

Een maatpak, tailleur e.d. zijn geen specifieke beroepskleding. Ook niet als u dit pak draagt in uw zaak om uw klanten op een deftige manier te ontvangen.

De fiscus zal opmerken dat u die kleding ook voor andere (privé) gelegenheden kunt dragen.

Uw maatpak deels in de kosten steken, is dus geen goed idee. Daarmee bevestigt u het standpunt van de fiscus.

Kan je BTW recupereren?

In tegenstelling tot de fiscus kent de BTW-administratie het begrip ‘specifieke beroepskleding’ niet. Het Wetboek BTW bepaalt dat BTW op goederen en diensten kan gerecupereerd worden in zoverre dat die gebruikt worden voor de uitoefening van de beroepsactiviteit. Bepaalde kosten worden uitgesloten of beperkt zoals restaurant- en autokosten. Over ‘beroepskleding’ is er geen specifiek wetsartikel terug te vinden. Dat sluit niet uit dat BTW op privékosten niet gerecupereerd kan worden.

Maat- en mantelpakken

De BTW op kleding met een privékarakter is niet aftrekbaar. Hier redeneert de BTW-administratie volgens dezelfde principes als de fiscus.

Ook op kleding om er ‘verzorgd’ of ‘deftig’ uit te zien als u naar klanten gaat of bezoekers ontvangt, kortom om professionele contacten te woord te staan, kunt u de BTW niet recupereren.

Werkkleding voorzien van logo of naam van het bedrijf

Als u kleding koopt om daarop duidelijk de naam of logo van uw bedrijf te vermelden of om dit door uw personeel tijdens de werkuren te dragen, dan kan de BTW op de aankoop van die kleding wel gerecupereerd worden omdat het dan niet meteen om kledingkosten gaat, maar om reclamekosten.

Voor meer info, neemt u best contact met een accountant.

VANDELANOTTE - Rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven