Hoe in je het snelst onbetaalde facturen?

Finance

Heb je een klant die een factuur niet betaalt? Doorgaans betekent dat het begin van een tijdrovend en bijzonder vervelend traject. Je stuurt herinneringen en een aanmaning. Misschien tracht je zelfs telefonisch contact op te nemen om tot een regeling te komen. Maar wanneer het resultaat uitblijft, wil je de onbetaalde factuur het liefst zo snel mogelijk vereffend zien.

Je kunt als kmo een advocaat of een incassobureau inschakelen om onbetaalde facturen te vorderen. In veel gevallen zullen die eerst een minnelijk traject uitproberen. Dat loopt grotendeels via briefwisseling. Ondertussen gaat er voor jou heel wat – letterlijk – kostbare tijd verloren. Deze strategie heeft geen dwingend juridisch karakter, en maakt dus weinig indruk. Mogelijk gevolg: weken of maanden later staat het verschuldigde bedrag nog steeds niet op jouw rekening. Tot enkele jaren terug bestond er geen alternatief voor deze manier van werken. Maar dat is nu gelukkig anders.

De IOS-procedure

De nieuwe regeling kwam er eind 2016 onder impuls van minister Koen Geens. Hij slaagde erin de gerechtelijke procedures te versnellen en deformaliseren aan de hand van de zogenaamde potpourri-wetten. Zo kwam de vernieuwde administratieve IOS-procedure (procedure tot invordering van onbetwiste geldschulden van ondernemingen) tot stand, waarbij ondernemers in een B2B-relatie na 1 maand + 8 dagen een titel kunnen verkrijgen die gelijkstaat aan een vonnis. In de praktijk kan je als ondernemer dus de betaling van een niet-geprotesteerde factuur juridisch afdwingen, zonder langs de rechtbank te passeren. Een deurwaarder bezorgt binnen de vijf werkdagen een aanmaning tot betalen aan jouw debiteur. Die heeft vervolgens 38 dagen de tijd om te betalen.

Efficiënt, goedkoop en snel

Deze procedure vormde het startsein voor advocaten, gerechtsdeurwaarders en IT-experts om een innovatief en gebruiksvriendelijk digitaal platform te creëren. Het opzet? Ondernemers helpen om via de IOS-procedure snel onbetaalde facturen te innen. Het platform werd Unpaid gedoopt en meer dan 1650 bedrijven maakten er ondertussen gebruik van, in 75 tot 80% met positief resultaat. De ongeëvenaarde snelheid is niet het enige voordeel (de werkwijze is tienmaal sneller dan de klassieke procedures!). Unpaid rekent jou een voorschot aan om de kosten van de deurwaarder te vergoeden. Na de betaling door de debiteur ontvang je het voorschot én het factuurbedrag op jouw rekening. Unpaid stuurt jou tevens een voldane factuur voor dit bedrag, zodat je btw recupereert.

Ook interessant voor kleinere bedragen

Vóór de invoering van de IOS-procedure bleven veel B2B-facturen voor kleinere bedragen onbetaald. Door de aangerekende erelonen of commissies vonden veel ondernemers het sop de kool niet waard. Bij Unpaid krijg je het integrale factuurbedrag terug. Dat betekent dat je ook voor beperkte claims een beroep kunt doen op deze formule. Je regelt alles online, vult de gegevens van de onbetaalde factuur in en Unpaid checkt jouw dossier in realtime. Een tiental minuten van je tijd in ruil voor complete gemoedsrust. Een goede deal, toch?

Als ondernemer wil je onbetaalde facturen snel en efficiënt afgehandeld zien. Unpaid biedt je een snelle en voordelige procedure. Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials