Kmo-financiering? Raadpleeg eerst de info van de FOD Economie.

Finance

Je besteedt jouw tijd en energie het liefst aan de optimalisering van de producten en de dienstverlening van je kmo. En terecht. Vroeg of laat wil je investeren om verdere groei te realiseren. Daarom creëerde FOD een webpagina, waar je heel wat nuttige informatie terugvindt over het indienen van een kredietaanvraag. Zo zit je goed voorbereid aan tafel om met je kredietinstelling een kmo-financiering te bespreken.

Je kmo draait op volle toeren en je gaat op zoek naar middelen om te investeren. Een groter pand, nieuwe machines, rollend materieel… Tijd voor een telefoontje naar de bank. Maar wacht eens… welke formules voor kmo-financiering bestaan er zoal? En wat zijn jouw rechten? Wat moet je best allemaal weten om goed voorbereid te zijn? Het antwoord op die vragen ken je beter nog vóór je een kredietaanvraag indient. De FOD Economie helpt je op weg met informatie en tools.

Hoe verkrijg je de beste kmo-financiering?

Maar waarom moet je eerst kennis vergaren over kmo-financiering? Is het niet juist de taak van de kredietinstelling om je daarbij te adviseren? De FOD Economie merkte uit onderzoek dat kmo’s onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten tijdens een kredietaanvraag, wat kan leiden tot minder geschikte financieringsformules of zelfs kredietweigeringen. Vooral kleine en micro-ondernemingen lopen zo opportuniteiten mis. Als je je rechten kent en de weg weet naar de juiste tools, kan je de kredietaanvraag veel beter onderbouwen. En als je sterker in je schoenen staat, stijgt de kans op een positieve afloop.

Een objectieve informatiebron

Tegen deze achtergrond lanceert FOD Economie een informatie- en sensibiliseringscampagne. Ze richt zich naar zaakvoerders, oprichters, financieel verantwoordelijken, operationeel directeurs en C-level profielen binnen kmo’s, met andere woorden ‘decision makers’. De campagne voert je naar de webpagina ‘Krediet aanvragen voor uw kmo: rechten en tools’. Die omvat dan weer links naar relevante informatie (wetgeving, alternatieve financieringsvormen, ondersteuning voor kmo’s, een klacht indienen…). Bijzonder handig is de infographic, die stap voor stap uitlegt hoe je aanvraag voor kmo-financiering verloopt en wat je zoal moet weten.

Wetgeving & handige tools rond kmo-financiering

Het opzet van de campagne is om de toegang tot professioneel krediet voor kmo’s te vergemakkelijken. De overheid nam al diverse initiatieven in die zin. Zo verankerde ze de rechten van kmo’s in de wet over kmo-financiering. Daarin lees je meer over de rechten die de wetgever voorziet om je te helpen en beschermen bij een kredietverlening. Daarnaast reikt de overheid kmo’s ook tools en begeleiding aan.

Wat heeft jouw kmo aan de wet over kmo-financiering?

  • meer transparantie in het kredietaanbod
  • een beter evenwicht in de relatie tussen kredietgever en onderneming
  • een gedragscode zodat dat de verwachtingen van alle belanghebbenden overeenstemmen

Is je kmo aan een nieuwe bestelwagen toe? Heb je dringend meer opslagruimte nodig? Kan een nieuwe productielijn tegemoetkomen aan de toenemende vraag? Als je op zoek bent naar financiering voor deze investeringen, raadpleeg eerst de informatie en tools van FOD Economie. En dien een ijzersterke aanvraag voor kmo-financiering in bij je kredietverlener!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials