Bedrijfsoverdracht is vooral emotie

Overname & Overdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht: wanneer en hoe eraan beginnen?

Nogal wat ondernemingen gaan samen met de zaakvoerder op pensioen. Ze doven uit of de overdracht mislukt. Vaak omdat de zaakvoerder niet tijdig dacht aan opvolging of overname, of de voorbereiding onderschatte. Een geslaagde overdracht vraagt voorbereiding. Maar wanneer begin je met de voorbereiding?

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft hierover een interessante brochure opgesteld. Ze geeft een inzicht in de emotionele spanningsvelden die aanleiding geven om de planning van de bedrijfsoverdracht uit te stellen. De belangrijkste stap is het onderkennen van het belang en de complexiteit van het overdrachtsproces.

5 jaar voorbereiding

Ga er van uit dat je vanaf het moment dat je de emotionele klik maakt, 5 jaar nodig hebt om de bedrijfsoverdracht voor te bereiden. Als de voorbereiding sneller verloopt, is er geen probleem. Weet echter dat in sommige situaties de voorbereiding zelfs 10 jaar duurt. Factoren die de doorlooptijd van het overdrachtsproces bepalen zijn onder meer de omvang van de onderneming, de complexiteit van de ondernemingsstructuur en de complexiteit van de familiale structuur.

Het roer uit handen: vier stijlen

In hun boek ‘Het roer uit handen’ beschrijven Johan Lambrecht en Jozef Lievens vier stijlen waarop ondernemers hun bedrijf verlaten. Ze baseren zich op onderzoek van de Amerikaanse professor Jeffrey Sonnenfeld.

 1. De monarch
  De monarch draagt de kroon van bedrijfsleider tot aan zijn dood. Hij bouwt als het ware een paleis zonder uitgang voor zichzelf. Alleen een ernstige ziekte of een interne opstand kan hem dwingen het bedrijf voor zijn dood te verlaten. Monarchen creëren vaak een organisatie die hun vertrek niet kan overleven.
 2. De generaal
  De generaal geeft permanent de indruk dat hij akkoord gaat met de opvolgingsregeling, maar in wezen wil hij na zijn afscheid zo vlug mogelijk zijn leiderspositie opnieuw innemen. Dit doel zal hij proberen te bereiken door bijvoorbeeld incompetente opvolgers te benoemen en opnieuw de macht te nemen wanneer zij mislukken.
 3. De ambassadeur
  De ambassadeur staat gewillig zijn plaats af, maar blijft nog actief betrokken bij het bedrijf als adviseur. Hij wil assisteren en niet langer leiden. Hij geeft de opvolger advies wanneer die er om vraagt.
 4. De gouverneur
  De gouverneur neemt voorgoed afscheid van het bedrijf. Zoals de monarch vereenzelvigt hij pensioen met een gebrek aan productieve activiteit en dus met de dood. Daarom start hij na de bedrijfsoverdracht een nieuwe carrière.

Meer info: www.vlaio.be

190034_MSCF_ad-digital_v5.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven