Transuniverse Forwarding neemt groepagebedrijf Apmex over

Finance

Het Wondelgemse bedrijf Transuniverse Forwarding neemt het groepagebedrijf Apmex International Forwarding uit Evergem over. Deze laatste is gespecialiseerd in de trafieken op West-Europa, met focus op het VK, Frankrijk, Duitsland en de Benelux. Hiermee verstevigt Transuniverse zijn team met ervaren specialisten.

Apmex is in 2003 opgericht door Alain Merckx. Zijn bedrijf telt vandaag zes medewerkers en realiseert een jaaromzet van zo’n 2,5 miljoen euro. Apmex heeft een goede reputatie in de groepagesector. “Wij zetten kwaliteit boven kwantiteit en mogen rekenen op zeer trouwe klanten, toegewijde medewerkers en loyale transportpartners”, zegt hij.

“In mei 2023 ga ik met pensioen. Omdat ik geen familiale opvolger heb, ging ik op zoek naar een overnemer die de continuïteit zou waarborgen en de kwaliteit zou handhaven. Die vonden we in Transuniverse Forwarding. Een bijkomend voordeel voor ons personeel is dat onze zetel in Evergem op een paar kilometer van die van Transuniverse in Wondelgem is gelegen”, legt Alain Merckx uit. Alle medewerkers maken de overstap.

Een duidelijke win-win

Voor Frank Adins, voorzitter van Transuniverse Forwarding, is deze overname een duidelijke win-win voor beide bedrijven. “Apmex doet eigenlijk hetzelfde als Transuniverse, maar op een kleinere schaal. Deze integratie verstevigt dus onze positie in de groepage op een aantal kernlanden. Dankzij de goede banden van Apmex met zijn transportpartners verzekeren we ons tevens van extra capaciteit, wat in de huidige marktomstandigheden niet evident is. En we verwelkomen nieuwe collega’s met een bewezen knowhow. Omgekeerd kunnen we de klanten van Apmex een bredere waaier aan bestemmingen aanbieden.”

Schaalvergroting nodig

“Voor de transportsector zijn het bijzonder uitdagende tijden, onder meer door de hoge brandstofprijzen, de impact van de inflatie op de loonkost en de steeds stijgende transportprijzen ten gevolge van de slinkende vrachtwagencapaciteit. Die extra kosten kunnen we niet integraal doorrekenen, waardoor de marges zwaar onder druk staan. Dat baart me zorgen. Het is dus meer dan ooit zaak om goed naar het bord te kijken”, stelt Frank Adins.

“Om deze uitdagingen aan te gaan, beslisten we onder meer om schaalvergroting na te streven. De overname biedt de mogelijkheid om de kosten breder te spreiden en tegelijkertijd de capaciteit uit te breiden”, voegt hij toe. “Wij blijven overigens uitkijken naar een verdere schaalvergroting: als ze onze werking versterken, meer capaciteit verzekeren en de kosten gunstig beïnvloeden, zullen andere acquisities volgen. Verkennende gesprekken zijn nu al aan de gang”.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials