Koffiepauzes

Levensverzekeraar NN: “We nemen te weinig kwalitatieve pauzes”

Verzekeringen

Pauzes op het werk in kaart gebracht

Meer dan 1 op 3 werkende landgenoten spendeert zijn lunchpauze al surfend op het internet en/of  op zijn sociale media. 15% neemt zelfs helemaal geen middagpauze. Het zijn twee vaststellingen van levensverzekeraar NN na een nieuwe onderzoek.

Gebrek aan rustgevende pauzes

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de werkende Belgen de voorbije jaren steeds meer gestresseerd en vermoeid zijn, een gevolg van de alsmaar toenemende werkdruk, maar ook van een gebrek aan echte rustgevende pauzes.  NN roept dan ook op om enkele kwalitatieve breaks te nemen tijdens de werkdag. “Leg de smartphone aan de kant, praat met je collega’s en haal een frisse neus”, klinkt het.

84% van de Belgen heeft stress

De studie toont verder aan dat 11% van de Belgen nooit volledig uitgerust opstaat en dat niet  minder dan 84% van de werkende landgenoten regelmatig stress heeft. 41% stelt wekelijks een dipje te kennen aan het einde van de werkdag. 32% heeft er meerdere per week en 5% dagelijks. Door vermoeidheid zegt 7 op de 10 Belgen af en toe een fout te maken op het werk en 65% heeft regelmatig rug-, nek- of schouderklachten en 16% zelfs dagelijks.

Lunchpauzes worden steeds korter

Om mentale en fysieke dipjes te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te pauzeren. De lunchpauzes worden echter steeds korter en veel werknemers slaan ze zelfs regelmatig over. Meer dan 1 op de 4 (27%) arbeiders neemt minder dan een kwartier om een boterhammetje binnen te steken.

Pauze achter een scherm

Van de deelnemers aan de studie neemt slechts 42% ’s middags tijd om een praatje te slaan met de collega’s. 3% trekt sportschoenen aan en 14% maakt een wandeling. 36% van de werkende Belgen brengt zijn pauze achter een scherm door. Van deze 36% surft 29% op het internet en checkt 24% de sociale media.

Jongeren pauzeren meer dan ouderen

Ook in de voor- en namiddag drukken de Belgische werknemers te weinig op de pauzeknop. 66% van de ondervraagden neemt nooit een gezamenlijke koffiepauze, in Zweden en Finland gekend als fika. Opmerkelijk is dat jonge werknemers meer pauze nemen dan vijftigplussers. Bij de 20- tot 34-jarigen zegt 57% geen koffiepauze te nemen, terwijl dat bij 50-plussers op 71% ligt.

Fika’s zorgen voor productievere werknemers

Geluksexperte Isabelle Hoebrechts pleit dan ook voor kwalitatieve pauzes. Zij roept de Belgische werkgevers op om hun medewerkers daarin te stimuleren. Dit kan door workshops te organiseren die hun werknemers bewust maken van hun overmatig gebruik van de smartphone en door fika’s in te richten. Gelukkige werknemers zijn productiever en productieve medewerkers dragen bij tot een gelukkige samenleving.

“Te veel bedrijfsleiders zien pauzes nog als tijdsverlies, maar volgens mij zijn ze net belangrijk. Er zit potentieel in pauzes. Daarom is het concept van de Fika, dat vanuit Zweden komt overgewaaid, net zo succesvol: door samen te pauzeren bij een kopje koffie, praat je met elkaar op een informele manier. En net dan leer je elkaar beter kennen en respectvol omgaan met elkaar”, stelt Jan Van Autreve, CEO van NN.

Schrijf jouw bedrijf in om een bewust "fika-beleid" te voeren en win één jaar lang gratis een professionele koffiemachine. 

Meer info op www.gelukkigebelgen.be 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials