Wintertijd: ga extra goed voorbereid de weg op

Finance

In de wintermaanden krijgen we doorgaans te maken met regen, hagel, sneeuw en ijzel. Vooral die laatste twee kunnen zeer verraderlijk zijn voor het verkeer. Noodweer is niet zelden de oorzaak van een flinke aanrijding, met alle gevolgen van dien. Ga dus altijd goed voorbereid de weg op en blijf liever thuis als de weersomstandigheden te slecht zijn.

Winterbanden

In sommige landen zijn winterbanden verplicht, maar in België is dat – net als in Nederland – niet het geval. Toch laten veel mensen in het najaar winterbanden onder de auto zetten, omdat ze daarmee meer grip op het wegdek hebben. In Duitsland gelden wel specifieke regels voor het gebruik van winterbanden. Ga je in Duitsland rijden gedurende de winter, controleer dan vooraf goed welke regels van toepassing zijn. Wanneer je namelijk betrokken raakt bij een aanrijding en je banden voldoen niet aan de regels, kun je een boete verwachten. Bovendien heeft dat ook consequenties voor je autoverzekering want je voldoet op dat moment niet aan de regels. Het zou dus zomaar kunnen dat de verzekeraar in dat geval weigert het geld uit te keren.

Meeste ongevallen in september

Wist je dat de meeste verkeersongevallen in België plaatsvinden in september? Gemeten over een periode van twintig jaar bleek bijna twee procent van alle verkeersongevallen te hebben plaatsgevonden in september rond 16.00 uur ’s middags, met het tijdstip 17.00 uur – eveneens in september – op de tweede plaats. Een duidelijke verklaring is hiervoor niet te geven. Aangenomen wordt dat het mogelijk te maken heeft met het feit dat veel mensen dan net terug zijn van vakantie en voor het eerst weer terug de weg op gaan. Er is in die periode ook gewoonlijk veel verkeersaanbod, omdat vrijwel iedereen de vakantie achter de rug heeft en het dagelijkse leven hervat.

Fatale afloop

Vaak loopt een verkeersongeval relatief goed af en is er slechts sprake van materiële schade. Toch vallen er helaas nog jaarlijks honderden doden te betreuren in het verkeer. In 2022 kwamen 521 mensen om het leven op de Belgische wegen. Weliswaar is het aantal verkeersdoden in tien jaar tijd flink gedaald, de stijgende lijn lijkt nu weer terug te zijn. Overigens is het opmerkelijk hoe weinig landgenoten een uitvaartverzekering afgesloten hebben. Minder dan een vijfde van de Belgen heeft iets geregeld zodat de nabestaanden in financieel opzicht gecompenseerd worden voor de hoge kosten van een uitvaart.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials