BCLOSE_Leaderboard.gif
eco-distributiecentrum

Antwerpen krijgt grootste eco-distributiecentrum van ons land

Distributie

Antwerpenaren krijgen voortaan hun pakjes thuis geleverd met cargofiets en elektrische wagens. Op het circulaire bedrijventerrein Blue Gate in Antwerpen poot DHL Express binnenkort haar grootste distributiecentrum in België neer. Op de site komt een gloednieuw logistiek gebouw van waaruit de stadsdistributie gebeurt met elektrische voertuigen en cargofietsen.

Concreet komen er langs de ene kant van het distributieplatform 15 loskades voor grotere vrachtwagens waar de leveringen worden voorgesorteerd. Aan de andere zijde worden 90 kleine elektrische voertuigen en elektrische cargofietsen ingeladen om zo de consumenten in de stad milieu-efficiënt te beleveren.

Manier van pakjes leveren verandert

Daarmee verandert DHL Express de manier van pakjes leveren in de stad. Zo verdwijnen de grote DHL-vrachtwagens uit het Antwerpse stadscentrum en zullen de pakjes geleverd worden via elektrische bestelwagens en elektrische cargofietsen.

elektrische cargofietsen DHL

4.500 pakketten per dag

DHL Express behandelt er dankzij dit systeem en het type gebouw zo’n 4.500 pakketten per dag. In totaal beslaat het gebouw 4.260 m2 waarvan 3.360 m2 magazijnruimte en 900 m2 kantoorruimte. De verwerving van dit multimodale terrein en gebouwen vertegenwoordigt een transactie van 10,2 miljoen euro.

De logistieke vastgoedgroep Montea investeert in de ontwikkeling van het gebouw. Jo De Wolf, CEO Montea: “De logistieke sector heeft nood aan out-of-the-box oplossingen als we echt een rol willen spelen in de klimaatproblematiek. DHL Express voluit voor een toekomstgerichte manier om hun ‘last touch’ te realiseren voor het leveren van pakjes in de stad.”

Jo De wolf, CEO Montea
Jo De wolf, CEO Montea

Elektrische cargofietsen

Blue Gate Antwerp wordt het allereerste circulaire én klimaatneutrale bedrijventerrein van Vlaanderen. Vroeger was dat terrein het hart van de petroleumindustrie, maar vandaag zijn de gesaneerde gronden klaar voor een nieuw hoofdstuk. Elk complex dat gebouwd wordt op de innovatieve Blue Gate Antwerp-site moet volgens de regels volledig klimaatneutraal zijn.

Montea trekt voor de ontwikkeling van het nieuwe logistieke gebouw volop de kaart van duurzaamheid. Jo De Wolf, CEO Montea: “Het gebouw krijgt bijzonder sterke BREEAM Excellent-score, een internationale standaard inzake duurzaamheid voor gebouwen. Over de hele oppervlakte van het dak van het logistieke gebouw komen zonnepanelen die heel het pand van elektriciteit voorzien. De elektrische voertuigen en fietsen zullen worden opgeladen met de gewonnen energie uit de panelen.”

Blue Gate: ambitieus partnership

De ontwikkeling van het circulaire bedrijventerrein Blue Gate kwam tot stand door een partnership tussen diverse actoren. Zo staat DEME Environmental Contractors (DEC) als expert in voor de sanering en herontwikkeling van deze brownfield. De Vlaamse overheid investeert mee via doe- en durfbedrijf PMV in dit project. Het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten (AG Vespa) ondersteunt de stad Antwerpen als één van de initiatiefnemers voor de totale herontwikkeling van Petroleum Zuid. Bopro neemt de rol van ontwikkelaar op zich. Montea logistieke partner op Blue Gate, dat de nieuwe norm wordt als het gaat over slim gebruik van schaarse ruimte.

Distributie.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven