Versie 3 B-Close.gif

VCA: veiligheid centraal in je bedrijf

Werken met respect voor veiligheid, gezondheid en milieu zou bovenaan de lijst met prioriteiten van elk bouwbedrijf moeten staan. In een firma waar werknemers op een veilige manier kunnen werken, gebeuren minder ongevallen die leiden tot arbeidsongeschiktheid en vervelende kosten. Met het VCA-certificaat toon je dat je bedrijf veiligheid, gezondheid en milieu hoog in het vaandel draagt. Voor opleidingen rond rijvaardigheid en Code 95 ben je bij Kempisch Trainingscentre aan het goede adres. Aangezien het opleidingscentrum zijn klanten een complete service wil bieden, biedt het samen met Q-Academy ook VCA-trainingen aan.

Jan Nouwen is actief als opleidingscoördinator en trainer bij Q-Academy, een opleidingscentrum gespecialiseerd in veiligheid en hr. Hij legt uit wat VCA net is en wat de bijbehorende opleiding inhoudt.

VCA-certificaat behalen na opleiding en examen

“‘VCA’ staat voor ‘Veiligheidschecklist aannemers’ of ‘VGM-checklist aannemers’. Het is een certificaat dat bedrijven in de bouw en petrochemie kunnen behalen om aan derden te tonen dat ze een bepaald niveau van veiligheid, gezondheid en milieu aanhangen. Als een bedrijf zo’n VCA-certificaat wil halen, is een van de eisen dat de operationele werknemers en leidinggevenden weten wat VCA is en veilig kunnen werken. Daarvoor moeten ze een opleiding volgen en een examen afleggen.”

“In de VCA-opleiding krijgen cursisten training rond algemene veiligheid. Daarna kunnen ze het examen afleggen. Dat gebeurt via een centrale website. Als ze geslaagd zijn, krijgen ze meteen hun VCA-certificaat, dat tien jaar geldig blijft.”

Expertise rond veiligheid en rijvaardigheid delen

Klanten van Kempisch Trainingscentre die naast hun rijvaardigheden ook hun kennis rond veiligheid willen aanscherpen, kunnen via het opleidingscentrum terecht bij Q-Academy. Jan vertelt meer over die samenwerking. “Wij werkten al samen met Kempisch Trainingscentre door onze klanten naar hen door te verwijzen voor bijvoorbeeld opleidingen Code 95. Omgekeerd sturen zij klanten met nood aan VCA-opleidingen door naar ons.” Het is dus een samenwerking waarbij beide partijen winnen en elk opleidingscentrum volop zijn expertise inzet en uitbouwt.

Enthousiaste, ervaren trainers

Q-Academy onderscheidt zich met enthousiaste lesgevers die lesgeven vanuit hun praktijkervaring. “Onze trainers weten zelfs bij de saaiere onderwerpen een lach op het gezicht van de deelnemers te toveren. Ze hebben ervaring in de praktijk. Zo is een van onze lesgevers brandweerman en ambulancier geweest. De docent in de opleidingen elektriciteit geeft ook lessen elektriciteit in het middelbaar onderwijs. Zelf heb ik altijd in de zeevaart gewerkt en meegevaren aan boord van schepen. Veiligheid is me dus niet vreemd. Onze andere docenten veiligheid werken dan weer minstens een keer per week als veiligheidsinspecteur op werven. Bovendien kunnen bedrijven die bij ons opleidingen volgen, profiteren van voordelige groepsvoorwaarden”, besluit Jan.

Wil je jouw inspanningen op het vlak van veiligheid, gezondheid en milieu in de verf zetten? Behaal nu je VCA-certificaat via het Kempisch Trainingscentre en Q-Academy! Vragen? Stel ze via het formulier hieronder!

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials