De fietsvergoeding, een goede motivator?

Mobiliteit

De fietsvergoeding maakt werknemers warm om met de fiets naar het werk te gaan. Niet alleen is het goed voor het milieu, het bevordert je gezondheid en vermindert je stress. En voor de werkgever is het aanbieden van de fietsvergoeding (fiscaal) aantrekkelijk.

Wat is de fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werkgever geeft aan werknemers die hun woon-werktraject deels of helemaal per fiets afleggen. Deze vergoeding is vrij van belastingen en sociale bijdragen tot een bedrag van €0,24 per kilometer.

Werknemers die niet iedere dag met de fiets komen werken, krijgen deze als een maandelijks of trimestrieel forfait uitbetaald.

De fietsvergoeding dient om de kosten van de fiets te dekken (bv. onderhoud), maar wil voornamelijk meer werknemers aanzetten om de fiets naar het werk te nemen. Sinds 2010 worden de vergoeding, vrijstelling van belasting en sociale bijdragen geïndexeerd.

Wat zijn de voordelen?

Voor de werkgever

  • De werkgever mag het bedrag van de fietsvergoeding inbrengen als 100% fiscaal aftrekbare bedrijfskost. Daardoor zal de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. De vergoeding is RSZ-vrij.
  • Investeringen in infrastructuur en fietsaccessoires zijn voor 100% aftrekbaar.
  • Parkeervoorzieningen voor fietsen zijn veel goedkoper dan die voor auto’s.
  • Fietsende werknemers zijn minder vaak afwezig door ziekte (gemiddeld één dag minder per jaar). Ze zijn fitter, productiever en minder gestrest.
  • De werknemers staan niet in de file, hun aankomsttijd is goed voorspelbaar.
  • De onderneming krijgt een positief en duurzaam imago (aantrekkelijker).

Voor de werknemer

Fietsen zorgt voor een verminderde stress, is goed voor het milieu, bevordert je gezondheid. Met de fiets hoef je niet langer in de ochtend- of avondspits te staan, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je misschien te laat komt.

De fiets naar het werk nemen, wordt door werkgever en overheid toegejuicht. Je krijgt er misschien zelfs een fietsvergoeding voor van je werkgever.

Wie komt in aanmerking?

Hoewel de fietsvergoeding dikwijls een gunst is van de werkgever, kan deze eveneens verplicht zijn. Zo is dat het geval voor paritair comité 329.02 of voor bepaalde cao’s in de openbare sector. Enkele federale ambtenaren krijgen de €0,24 per kilometer als ze met de fiets naar het werk komen. Voor gemeentelijke ambtenaren is het krijgen van de vergoeding onderworpen aan voorwaarden die door de gemeenteraad worden gestemd.

Bedrijfsfietsen

Loontrekkenden die een bedrijfsfiets krijgen, mogen hun fiets en bijbehorende accessoires vrij van belastingen gebruiken, onderhouden en parkeren. We spreken dus niet van een ‘voordeel in natura’.

De kosten die de werkgever uitgeeft om de werknemers warm te maken om de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer, zijn voor 100% fiscaal aftrekbaar. Daarbij gaat het om kosten voor het stallen van fietsen tijdens de werkuren, het ter beschikking stellen van kleedkamers en douches en het aankopen, onderhouden en herstellen van bedrijfsfietsen.

Lees ook:

Mobiliteitsbudget: een auto en een treinabonnement?

Een fietsleasing: de voordelen voor werkgever en werknemers

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Velodi

  • Autovak

  • Hyundai

Bekijk de socials