Je mobiliteitsbudget beheren met een app

Mobiliteit

Arval België lanceert een platform voor bedrijven waarop werknemers zelf hun mobiliteitsbudget kunnen beheren. De mobiliteitsapp berekent de ideale route en vervoersmiddelen.

In het kader van de verduurzaming van de automobielsector heeft de overheid een aantal ambitieuze doelstellingen zoals bedrijfsauto’s die tegen 2026 broeikasgasvrij moeten zijn en inzetten op slimme mobiliteit voor het woon-werkverkeer er twee zijn. Om het woon-werkverkeer duurzamer te maken is het federaal mobiliteitsbudget gecreëerd. Met dat budget kan een werknemer zijn bedrijfswagen inruilen voor een (kleine) milieuvriendelijke wagen in combinatie met alternatieven zoals de (elektrische) fiets, step, abonnement op openbaar vervoer, huisvestingskosten en/of cash.

Naast het federale mobiliteitsbudget denken ook vele bedrijven na over een transitie van een ‘car policy’ naar een ‘mobility policy’, waarin werknemers ook toegang krijgen tot andere, alternatieve vervoersmiddelen. Arval België, marktleider in ons land op vlak van autoleasing, lanceert daarom het Arval Mobility Platform en de Arval Mobility App. Deze digitale oplossingen maken voortaan komaf met alle administratieve rompslomp die er in de praktijk tot op vandaag vaak was wanneer werknemers kozen voor een gecombineerde mobiliteit om zich te verplaatsen.

Arval Mobility App

De Arval Mobility App, ontwikkeld in samenwerking met softwarebedrijf Optimile, berekent voor elke werknemer de ideale route voor elke verplaatsing én geeft aan welke vervoersmiddelen hij of zij daarvoor het best inzet. “De app is heel handig in tijden waarin elk bedrijf verder kijkt dan de klassieke bedrijfswagen als het aankomt op de mobiliteit van hun werknemers. Bijvoorbeeld tickets voor het openbaar vervoer of het gebruik van een deelfiets kan je via de applicatie betalen”, zegt Laurent Loncke, Algemeen Directeur van Arval België. ​

Alles in één platform

Via het Arval Mobility Platform kunnen werkgevers hun ‘mobility policy’ instellen op maat van de specifieke behoeften. Zij krijgen via het platform ook geüpdatete en accurate informatie over hoe de werknemers hun mobiliteitsbehoeften invullen en kunnen deze inzichten gebruiken om hun policy’s verder te verfijnen. Zo worden alle mobiliteitsoplossingen van de werknemers beheerd in eenzelfde platform. Bovendien zal dit alles rechtstreeks verbonden worden met de ‘payroll’ van de sociale secretariaten. Op die manier wordt altijd de werkelijke situatie weergegeven en worden de lonen steeds correct berekend rekening houdend met de individuele mobiliteitsplannen.

Inplannen, reserveren en betalen

De applicatie, die aan het platform verbonden is, laat de gebruiker toe zijn persoonlijk budget volgens zijn noden en wensen efficiënt te gebruiken met een uitgebreide waaier aan vervoersmogelijkheden.

Laurent Loncke, Algemeen Directeur van Arval België: “In de app zit een routeplanner geïntegreerd die niet alleen kijkt hoelang je over een bepaald traject doet, maar daarnaast gaat het systeem voor de individuele gebruiker ook nog eens zoeken welke mobiliteitskeuze je het best maakt. Zo zal je zien of het interessanter en efficiënter is om met de auto, de fiets, het openbaar vervoer of op een gecombineerde manier naar je bestemming te gaan.”

De gebruiker kan via die geïntegreerde routeplanner – of rechtstreeks in de app – bij de geschikte mobiliteitsaanbieder meteen een ticket kopen. Momenteel houdt de routeplanner in de app rekening met trajecten van onder meer De Lijn, NMBS, MIVB, TEC, Velo Antwerpen, Blue Bike, Donkey Republic, Lime, Poppy en Cambio. Ook ‘on-street’ parkeren 4411 is geïntegreerd in de app. Andere mobiliteitsaanbieders zullen gefaseerd worden geïntegreerd.

Groene mobiliteit

Terwijl in 2019 de interesse in een bedrijfsfiets bij de klanten van Arval België nog vrij beperkt was met nog geen 1.000 geleasete fietsen, is dat aantal vandaag al verdrievoudigd naar 3.000. Een even schetsende evolutie: drie jaar geleden was slechts twee procent van de bedrijfswagens van het Arvalpersoneel 100 procent elektrisch. Vandaag is dat al één op de vier, maar dat aantal zal snel verder stijgen. Want voortaan kunnen de medewerkers, bij het kiezen van een nieuwe bedrijfswagen, alleen uit full electric voertuigen kiezen die ze bij het hoofdkwartier kunnen laden aan één van de 102 beschikbare laadstations. ​

“Arval België heeft met de strategie Arval Beyond, gelanceerd in 2020, het doel om tegen 2025 te evolueren van een autoleasebedrijf naar een mobiliteitsverstrekker. Zo wil Arval haar bijdrage leveren aan een betere leefomgeving, de energietransitie, de mobility shift en een vermindering van de CO2-emissie.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Autovak

  • Velodi

Bekijk de socials