Opmars Chinese auto is klap voor Europese auto-industrie

Mobiliteit

De overgang naar ‘groene’ auto’s gaat razendsnel in Europa. Het marktaandeel steeg in twee jaar van 11% naar 47%. De batterij-auto is veruit het populairst. Vooral de battery electric vehicles (BEV) uit China vallen in de smaak. Maar kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwt voor de klap die China toebrengt aan de Europese auto-industrie en aan de complete Europese economie.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade (het vroegere Euler Hermes) : “De auto-industrie wordt opnieuw gedefinieerd. 15 jaar geleden zette de Chinese overheid al vol in op BEV’s. Grote staatsbedrijven werden opgestart en die betreden nu op volle sterkte de Europese markt. De drie bestverkochte batterij-auto’s in 2022 kwamen uit China. Straks komen alle auto’s uit China, hetzij geproduceerd door een Chinees merk, hetzij van een Amerikaans of Europees merk, geproduceerd op Chinese bodem. Ze voldoen aan alle Europese eisen”.

Rijden we straks allemaal in een Chinese auto?

Volgens Johan Geeroms betekent de Chinese opmars niet alleen een enorme klap voor de Europese auto-industrie maar ook voor de Europese economie in zijn totaliteit. “Europa is 's werelds grootste auto-exporteur. De autohandel heeft de afgelopen tien jaar elk jaar tussen de 70 en 110 miljard euro aan handelsoverschot opgeleverd voor de Europese economie. Het is nu nog zo dat vier op vijf verkochte auto's in Europa, ook hier worden geassembleerd. Dat verdwijnt nu voor een groot deel. Europa gaat de komende jaren massaal overschakelen op auto’s die in China gemaakt zijn.” Europese autofabrikanten kunnen volgens Geeroms tegen 2030 gezamenlijk meer dan 7 miljard euro aan jaarlijkse nettowinst verliezen.

Onderzoekers van Allianz Trade stellen dat de automobielsector, de grootste industriële sector van Europa, goed is voor 10% van de toegevoegde waarde van de maakindustrie. Dit is nog hoger in landen als Duitsland (15%), Hongarije, Tsjechië en Slowakije (rond 20% of hoger). De auto-industrie is ook een belangrijke afnemer voor sectoren als metaal, kunststoffen en elektronica.

Automarkt wordt herschikt

De impact van de elektrificatie van de auto-industrie in Europa is enorm volgens Johan Geeroms. “Neem de aandrijving, van oudsher goed voor 25% tot 30% van de totale kosten van een auto. Elektrische aandrijving is veel eenvoudiger en vereist aanzienlijk minder onderdelen. Nieuw is de grote kostenpost voor de accu. De ene technologie vervangt de andere. Het hele Europese ecosysteem rond de fabricage van auto’s wordt herschikt. Dat is niet alleen voor de autofabrikanten zelf een directe bedreiging maar ook voor het enorme netwerk aan bedrijven om de autofabrikanten heen.”

Hoe is de Chinese opmars te stuiten? Johan Geeroms: “Dan moet je denken aan handelsvoorwaarden. Ook zouden beleidsmakers moeten proberen de assemblage in de EU te houden. Daarnaast is het belangrijk om als EU substantieel te investeren in batterijtechnologie en lithium voor eigen gebruik te produceren.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Velodi

  • Autovak

  • Hyundai

Bekijk de socials