Bedrijfswagen behouden tijdens langdurige ziekte?

Wetgeving

Als je langer dan één maand ziek bent, ben je langdurig ziek. Maar mag je tijdens deze periode je bedrijfswagen blijven gebruiken?

Gewaarborgd loon

Een bedrijfswagen behoort tot de voordelen in natura, die je ook in de privésfeer mag gebruiken. Deze voordelen worden beschouwd als loon en moeten gedurende de periode van gewaarborgd loon ter beschikking blijven. Na deze periode heb je in principe geen recht meer hierop. Je werkgever kan dan ook eisen dat je de goederen (waaronder je bedrijfswagen) weer inlevert.

Schorsing van arbeidsovereenkomst

Ben je langdurig ziek, dan wordt de uitvoering van je arbeidsovereenkomst geschorst. Wanneer privégebruik van de wagen tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst verboden is (dergelijk verbod moet vastgelegd zijn in de car policy van het arbeidsreglement), dan mag je de bedrijfswagen gedurende de periode van langdurige ziekte niet gebruiken. Noot: zulk verbod kan ook vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst.

Mag je je bedrijfswagen wel gebruiken gedurende de uitvoering voor privédoeleinden, dan is dat een voordeel als gevolg van de arbeidsovereenkomst en dus een loonbestanddeel. Noot: tijdens de schorsing van je arbeidsovereenkomst heb je in principe geen recht op loon. Je verliest na de periode van gewaarborgd loon zowel je recht op loon als je recht op extralegale voordelen, waaronder je bedrijfswagen.

Bij terugkeer

Wanneer de schorsing van de arbeidsovereenkomst is afgelopen, zal je weer loon kunnen krijgen. Daarnaast zal je je bedrijfswagen en andere extralegale voordelen terugkrijgen.

Conclusie

Je mag je bedrijfswagen bijhouden bij langdurige ziekte voor de periode van het gewaarborgd loon. Je mag je wagen blijven gebruiken voor privégebruik wanneer dit vermeld staat in de car policy van het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst. Is dat niet zo, dan mag je bij langdurige ziekte de wagen niet voor privédoeleinden gebruiken.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials