Intellectuele eigendomsrechten: is een IP-audit iets voor jouw kmo?

Intellectuele eigendomsrechten (merken, octrooien, modellen, auteursrechten, software…) vertegenwoordigen belangrijke immateriële vaste activa binnen jouw kmo. Ook en vooral in de context van de huidige hoogtechnologische wereld. Hecht je belang aan Intellectual Property, dan kan een IP-audit aanbevolen zijn.

De juristen van het gespecialiseerde kantoor ARTES wijzen op het belang van intellectuele eigendomsrechten vanuit het oogpunt van waardecreatie, positionering tegenover concurrenten en valorisatie bij een eventuele verkoop van (een deel van) jouw kmo. Het gaat evenwel om rechten met een complexe regelgeving en (in de woorden van Bill Gates) ‘de houdbaarheid van een banaan’. Tijd voor gefundeerd juridisch advies.

Stap 1: identificatie van jouw intellectuele eigendomsrechten

Het oplijsten van de intellectuele eigendomsrechten van jouw kmo is de eerste stap van de IP-audit. Van welke rechten ben je de houder (nationaal of internationaal), wat zijn de hangende aanvragen en waarvoor werd de toekenning in het verleden geweigerd? Vervolgens bekijk je welke overeenkomsten je sloot met derden. Je brengt alle contracten met klanten en leveranciers, publicaties, marketingbestanden, confidentiële proceduredocumenten en handleidingen in kaart. Onze tip: duid per recht een interne contactpersoon en een externe consultant aan, om alles in goede banen te leiden.

Stap 2: analyse van de IP-gerelateerde overeenkomsten

Nu kan je de IP-gerelateerde aspecten van alle afgesloten overeenkomsten analyseren. Denk aan de licentieovereenkomsten (toegekende en ontvangen licenties, maar ook groepslicenties). Kijk ook de inhoud na van de distributie- en handelsagentuurovereenkomsten. Daarna overloop je welke intellectuele eigendomsrechten je verkocht aan derden. Ten slotte controleer je de inhoud van de afgesloten arbeids-, consultancy- en R&D-overeenkomsten (die kunnen IP-gerelateerde bepalingen bevatten).

Stap 3: controle van jouw intellectuele eigendomsrechten

Dit zijn de voornaamste aandachtspunten:

  • overeenkomsten met onduidelijke clausules: verbeteren of preventief aanpassen.
  • de exclusiviteit van het houderschap in België, de Benelux, de hele Europese Unie of wereldwijd: eventueel verruimen in functie van de groei van jouw kmo.
  • rechten die dreigen te vervallen: vernieuwen of updaten.
  • geheimhoudingsovereenkomst: laten ondertekenen door de betrokken werknemers.
  • arbeidsreglement en externe communicatie: zijn er al bedrijfsgeheimen openbaar gemaakt?
  • effectieve waardering van het recht: correct inschatten en afstand doen van IP-rechten, die je niet langer gebruikt.

Stap 4: een succesvolle IP-strategie ontwikkelen

Na het uitvoeren van een IP-audit ken je de sterktes en zwaktes van je kmo inzake intellectuele eigendomsrechten. Zo beschik je over een goede basis om een IP-reorganisatie door te voeren en een strategie op punt te stellen om het beheer van jouw rechten te optimaliseren.

Meer weten over IP en Intellectuele eigendomsrechten? Contacteer het ARTES-team: stuur een e-mail naar info@artes.law of bel +32 3 502 59 39 (kantoor Antwerpen) of +32 11 41 57 46 (kantoor Hasselt). Of vul onderstaand formulier in.

Lees ook: Hoe herken je CEO-fraude en kan je het herkennen?

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en ARTES

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • ARTES Antwerpen
  • ARTES Hasselt

Ook interessant

Bekijk de socials