Burgemeester van Lier, Frank Boogaerts

Lier bekampt leegstand met premie van 10.000 euro

Bedrijfsbeheer

KMOinsider zet 20 burgemeesters van toonaangevende Vlaamse steden in de kijker. Hoe stimuleren ze de lokale economie en tewerkstelling? Welke kansen bieden ze aan ondernemers en kmo’s? Aftrappen doen we burgemeester Frank Boogaerts van Lier.

10.000 euro. Dat is het lokaas waarmee het Lierse stadsbestuur hengelt naar nieuwe ondernemers voor het stadscentrum. Drie jaar oud is de premie nu en het resultaat mag er wezen. In die periode hebben dertig ondernemers zich gevestigd in een leegstaand huurpand in het kernwinkelgebied. 

12 procent van handelspanden in Lier staat leeg

Het is niet anders. Ook Lier wordt geconfronteerd met leegstaande handelspanden. “Weliswaar beperkt,” vindt burgemeester Boogaerts. “Zo’n twaalf procent, wat aanzienlijk minder is dan in veel andere gemeenten. Toch is het iets waarvoor we de nodige aandacht moeten hebben. Maatregelen dringen zich dan ook op.”

Hoge huurprijzen schrikken kmo’s en ondernemers af

Voor deze leegstand van handelspanden ziet burgemeester Boogaerts  drie oorzaken. “Ten eerste stellen we vast dat heel wat winkels in de Lierse binnenstad van oudsher familiebedrijfjes zijn. Vele van hen vinden helaas geen opvolging. Investeringen worden stopgezet en de winkel kwijnt jaar na jaar verder weg. Een uiteindelijke sluiting is voor mensen uit de buurt dan ook lang geen verrassing meer. Ten tweede zijn er altijd een aantal faillissementen en ten slotte – en dat is heel belangrijk - zijn er de verschrikkelijk hoge huurprijzen. Uit navraag blijkt dat ze vaak dubbel zo hoog zijn als in gelijkaardige steden.”

Belasting op leegstand heeft matig effect

Om die leegstand tegen te gaan, heft het stadsbestuur sinds enkel jaren een belasting op leegstaande handelspanden. Het vermoeden bestaat immers dat financiële boetes huiseigenaars wel eens op andere gedachten zouden kunnen brengen. Al lijkt het effect in Lier voorlopig spijtig beperkt.

Lees ook: Mechelse leegstand blijft stabiel op 8,8 %

Oproep: laat die huurprijs zakken!

 “Als stadsbestuur hebben we in deze materie ook geprobeerd om op een constructieve manier in te grijpen,” zegt burgemeester Boogaerts.  Zo hebben we in de vorige legislatuur het initiatief genomen om de eigenaars van deze leegstaande panden bijeen te brengen. We hebben getracht hen ervan te overtuigen om  hun huurprijzen wat te laten zakken om op die manier nieuwe huurders en dus inkomen aan te trekken.  Een moedige poging, vinden we zelf, maar onze actie heeft slechts een beperkt succes gehad. Amper twee eigenaars zijn op ons verzoek ingegaan.”

Oei! Heb ik ook een handelspand in Lier?

Boogaerts: “Je kan je afvragen hoe het komt dat eigenaars en vastgoedmakelaars die in het centrum van Lier een handelspand te huur hebben, niet snel geneigd zijn om hun huurprijzen aan te passen aan de markt.  Wel het blijkt dat vele panden in handen zijn van ofwel heel rijke mensen, die van dit ‘kleine’ gemis aan inkomsten echt niet wakker liggen. Toppunt was dat één van de eigenaars mij tijdens de bijeenkomst bedankte omdat hij dankzij onze uitnodiging te weten was gekomen dat hij ook in Lier een handelspand bezat…  Anderzijds zijn bepaalde winkelpanden  in handen van vastgoedmakelaars -vaak uit  het Brusselse- die meerdere winkels in portefeuille hebben en zich geen zorgen maken omtrent deze leegstand.”

PPS verhuurt nieuwe handelspanden in centrum Lier

Als de huidige eigenaars van handelspanden in het centrum niet meewillen, neemt het stadsbestuur in samenwerking met een projectontwikkelaar – via de oprichting van een Publiek-Private Samenwerking - dan maar zelf het initiatief om betaalbare handelspanden te huur aan te bieden.

Boogaerts: “Zo hebben we onlangs de site van de gewezen Normaalschool aangekocht om deze te ontwikkelen voor wonen en winkelen.  We mikken hierbij op kleine, startende ondernemers die er in de toekomst zeker een plaats zullen vinden. Het is dus zeker niet de bedoeling om er grote supermarkten of ketens aan te trekken. We mikken veeleer op buurtwinkels”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven