leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Ondernemers leren van topsport

Bedrijfsbeheer

Profbasketbal-’ster’ Ann Wauters heeft het tot internationaal gewaardeerde sportpersoonlijkheid geschopt. Momenteel is ze één van de drie deputy coaches bij Chicago Sky. We treffen Ann om 9u ’s ochtends in haar hotelkamer in Los Angeles waar Chicago Sky een wedstrijd speelt in de Women’s National Basketball Association (WNBA). Een online gesprek over veerkracht, flexibiliteit en de kracht van teamwork. (auteur: Edith Vervliet)

Ervaring delen met het bedrijfsleven

Het zijn drukke tijden voor Ann Wauters. Vandaag Los Angeles, morgen Las Vegas... Het WNBA-seizoen loopt van mei tot eind september en gaat gepaard met veel verplaatsingen, soms lange vluchten.
“We zijn met drie assistent-coaches bij Chicago Sky en we bereiden elk drie teams voor waar we dan tegen moeten spelen. Uiteraard moeten wij ook met onze eigen ploeg de trainingen en matchen voorbereiden en met de speelsters op het terrein werken ”, zegt Ann. “Aan de vele verplaatsingen ben ik al jaren gewend. Maar ik ben blij dat ik niet meer op het veld sta en jonge atleten kan begeleiden, voorbereiden op de training en analyses van wedstrijden maken. Nu word ik zelf niet meer fysiek afgepeigerd... In die vijf maanden is mijn focus 100% gericht op basketbal en blijft er omzeggens geen of heel weinig tijd over voor iets anders. In oktober keer ik terug naar België en dan wil ik ook die opgedane ervaring doorgeven, delen met het bedrijfsleven én mijn horizon verbreden.”

“Life is a journey, not a destination”


The game of life

“Mijn laatste wedstrijd als profbasketbalster was op de Olympische Spelen in Tokio. Door aanhoudende perikelen met mijn linkerknie was ik slechts vijfde inside-speelster. Ik besefte dat ik weinig zou spelen. Maar coach Philip Mestdagh wou me erbij als speelster onder de speelsters. Als (gewezen) kapitein van het team, kon ik de jongere speelsters aansturen en bijsturen. Het mooiste aan mijn Olympisch avontuur was dus niet het einde in Tokio, wel de weg ernaar toe”, benadrukt Ann.
Vanaf haar 37ste groeide stilaan het besef bij Ann dat ze vrede zou moeten nemen met een andere rol. “Mijn hoofd wou nog, maar mijn lijf steeds minder. Gelukkig bestaan er in een teamsport als basketbal verschillende rollen met verschillende verantwoordelijkheden.” Vorig jaar publiceerde ze bij Pelckmans ‘The Game of Life’.

Geen klassieke biografie, wel een boek waarin Ann alle waarden en troeven onder de loep neemt die het basketbal haar heeft bijgebracht. Een bron van inspiratie voor iedereen die een droom najaagt, persoonlijk of als team, zowel in de sport als in het bedrijfsleven.
“Het zijn die levenslessen en ervaringen als topsporter, maar ook als mens, die ik graag wou delen met anderen. Ik trek me op aan het levensmotto: life is a journey, not a destination. Het leven is één grote reis, waarbij de bestemming niet het belangrijkste is, wel het proces, de weg ernaar toe. Een droom koesteren, keihard werken om die droom te realiseren – met alle opofferingen, voharding en toewijding van dien. Op die weg heb ik vooral ervaring en levenswijsheid opgedaan, vooral in de laatste jaren bij de Belgian Cats. Uiteraard mag en moet je ambitieus zijn en doelen stellen, zeker als atleet. Maar het zijn niet die doelen zelf die zin geven aan je leven.”

Een nieuwe definitie voor FAIL

Talent hebben is één ding, maar je moet er verdorie veel voor over hebben om de top te bereiken. Ann Wauters: “Elke tegenslag is een leermoment. Elke FAIL staat door First Attempt In Learning. Niemand anders kan bepalen wat succes of falen voor jou betekent. Dat kan jij alleen. Als je faalt, moet je lessen trekken uit die tegenslagen in plaats van wanhopig te zitten treuren, en vasthouden aan routines die je doel helpen te bereiken. Wanneer je nieuwe dingen moet implementeren, probeer ze dan te koppelen aan routines. Routines hebben het voordeel dat ze rust in je hoofd brengen. In basketbal heeft iedere speler eigen routines.”

“Visualisatie en positieve selftalk helpen enorm om in je droom te blijven geloven.”

Veerkracht is een maakbare vaardigheid

Om niet te blijven steken in tegenslagen, is er veerkracht nodig.
Ann Wauters: “Veerkracht is een maakbare vaardigheid waaraan je moet werken. Weten waar je naar toe wil en je niet van die weg laten afslaan door obstakels. Meer dan opvoeding, meer dan ervaring, meer dan training, zal je veerkracht bepalen of je slaagt dan wel faalt. Visualisatie en positieve selftalk helpen daar enorm bij en zijn nodig om in je droom te blijven geloven. Door het doel voor ogen te blijven zien, weten waar je naartoe wil, en je ambitie op een positieve manier uit te spreken, bouw je vastberadenheid en doorzettingsvermogen op. Die zijn nodig om over moeilijke momenten te stappen. Zo word je veerkrachtiger en leer je denken in oplossingen in plaats van in obstakels. De cognitieve interactie met jezelf wordt gekleurd door die optimistische ingesteldheid. Alleen dan kan het stemmetje in je binnenste je naar geweldige prestaties leiden.”

Belgian Cats Ann Wauters fights for the ball during a basketball game between Belgium's Belgian Cats and Puerto Rico, in the women's preliminary round group C, on the eighth day of the 'Tokyo 2020 Olympic Games' in Tokyo, Japan on Friday 30 July 2021. The postponed 2020 Summer Olympics are taking place from 23 July to 8 August 2021. BELGA PHOTO ROB WALBERS
Ann Wauters en de Belgian Cats tijdens de Olympische Spelen in Tokio. BELGA PHOTO ROB WALBERS
“Als de teamspirit goed zit, maak je als team het verschil op cruciale momenten.”

Common ground vinden

Als topsporter en nu ook als begeleider van topbasketbalteams moet Ann zich almaar aanpassen aan nieuwe werk- en woonomgevingen. Elk seizoen was het herbeginnen met nieuwe teammates van verschillende achtergronden om samen een hecht team te vormen, om op dezelfde golflengte te zitten met de coaching staff, in landen met andere culturen, gewoontes en talen.

“Intussen heb ik al wel op een 20-tal verschillende plekken gewoond en geleefd. Ondergedompeld worden in al die cultuurverschillen zonder je persoonlijkheid te verliezen, vraagt een groot aanpassingsvermogen en flexibilteit om je evenwicht te vinden. In België zijn wij op een bepaalde manier opgevoed en opgegroeid, maar dat is niet de norm. Onze samenleving wordt wereldwijd geconfronteerd met heel veel uitdagingen. Het komt erop aan op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. In topsport is er veel concurrentie en een grote competitiviteit. Het doel is gemeenschappelijk: ‘winnen’, samen beter worden. Het basketbal dat in de USA wordt gespeeld vergde een grotere aanpassing van mij. Het gaat over samen aanvallen, samen verdedigen. In principe is er wel een één-op-één dekking, maar één moment van concentratieverlies bij één speelster kan een opening creëren en dan moeten de ploegmaats de situatie oplossen. Alles draait om energie, betrokkenheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en geven, conflicten managen ... Allemaal moeilijk meetbare elementen die de basis vormen voor succes in alle teams. Elk teamlid moet daarvan overtuigd zijn. Als de teamspirit goed zit, maak je als team het verschil op cruciale momenten. In het bedrijfsleven is dat niet minder. Ook daar moeten de neuzen in dezelfde richting staan”, besluit Ann Wauters.

Wie is Ann Wauters?

Ann Wauters (°Sint-Niklaas, 12 oktober 1980) was jarenlang de kapitein van de Belgium Cats, onze nationale vrouwenploeg basketbal. Ze heeft een uitgebreid palmares: won 4 keer de EuroLeage, 1 keer de EuroCup, 2 keer de Wereldbeker voor Clubs, 11 landstitels, waaronder die in de WNBA (Women’s National Basketball Association), en werd 5 keer verkozen tot Europees Basketbalspeelster van het Jaar. In 2021, na de Olympische Spelen in Tokyo, zette ze een punt achter haar glansrijke spelerscarrière. Sinds voorjaar 2022 is zij assistent-coach van het Chicago Sky-vrouwenteam in de WNBA.
Ann is ambassadrice van SOS Kinderdorpen en het Rode Kruis. Haar vrije tijd gaat naar haar gezin en fietsen.
Als keynote spreker, vooral voor bedrijven, geeft ze inzichten over coachend leiderschap. Hoe je als leider een team kunt inspireren en motiveren. Verder is ze bezig met het ontwikkelen van een mentorship programma voor jonge basketbalspelers.
https://www.annwauters.be

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials