leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Zelfvertrouwen is overroepen

Van jongs af aan worden we om de oren geslagen met hoe belangrijk zelfvertrouwen is. Je MOET het hebben, anders zal het niet lukken. Ilse Jaques, High-Performance Coach, vindt dat onzin. Zelfvertrouwen hebben is mooi, maar is vaak een excuus voor uitstelgedrag.

Gesprekjes met jezelf

Iedere dag voeren we gemiddeld zo’n 80.000 gesprekken met onszelf. De hele dag door gaat er een dialoog in ons brein om. Ben je hoogbegaafd of hoogsensitief? Dan zijn het er wellicht nog een stuk meer: een overactief brein gaat vaak hand in hand met overthinking.
Je brein is een niet-aflatende taterkous die voortdurend ratelt. Deze gedachten produceer jij helemaal zelf, en ze kunnen bekrachtigend zijn of je juist onderuit halen. Ben ik wel goed genoeg? Was dat interessant genoeg? Verdien ik dit wel? Had ik dat niet beter anders gedaan? Als dit soort gedachten je bekend in de oren klinken, zit je wellicht vast in een aantal ondermijnende patronen.

Wanneer je vaak vastloopt, overdenkt en overanalyseert, begint je interne wereld langzaam te verzakken. In dat geval is het raadzaam om op een dieper niveau bewust te worden van je interne dialogen. Je gedachten zijn immers ontzettend bepalend voor elk domein van je levenswandel.

A man is but the product of his thoughts. What he thinks, he becomes.
(M. Gandhi)

Als coach helpt Ilse Jaques al jaren met succes ondernemers bij hun transformatie.
”Gedachten als: Moet ik mijn cliënteel niet sneller antwoorden? Moet ik dit weekend nog tijd maken voor die offerte? Mag ik wel zoveel geld vragen? Is dat niet ongepast? Die concurrent heeft veel meer ervaring dan ik...” tasten je zelfvertrouwen aan. Daarom gaan we deze op onbewust en bewust niveau aanpakken.
Een gezonde interne werelddialoog is belangrijk om geen ruis op de radar te hebben. Enkel dan voel je ware mentale vrijheid - wat je nodig hebt om onbevreesd op je doel af te gaan.”

Waarom is zelfvertrouwen dan precies zo overrated?

“Omdat je het strikt genomen niet nodig hebt. Waarom zou je wachten op het nodige zelfvertrouwen om bepaalde stappen te zetten? Waarom zou je überhaupt wachten om lef te tonen, te investeren, een coach in te huren, te connecteren in een relatie, om iets te doen dat je altijd al wilde doen?

Door ‘genoeg zelfvertrouwen’ zoveel gewicht toe te kennen, maak je je eigen succes en geluk een heel voorwaardelijk, onzeker iets. Je kan alles waar je van droomt immers ook perfect aan zonder dat Grote Zelfvertrouwen.
De oplossing? Je diepste dialogen observeren en ombuigen tot een machine die echt voor jou werkt. Daarnaast: gewoon DOEN. Mét knikkende knieën en angst.
Die interne wereld kan je altijd aanpakken, iedere dag van je leven. Intussen herschrijf je je eigen verhaal.

Wie stuurt er die interne stem?

Ook daar kijken we naar je reptielenbrein. Dit gebied in je hersenstam is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Het controleert onze primaire levensbehoeften, zoals onze ademhaling en eetlust, veiligheid, overleven, maar ook vecht- en vluchtreacties.
Het wil je in leven houden, zo veilig en comfortabel mogelijk. Het vertelt je dat wat vertrouwd is, goed is - ook al deugt het eigenlijk helemaal niet. Telkens je voor een groeikeuze staat, begint je reptielenbrein de alarmbel te slaan.

Het heeft een commitment op status quo’s en komt dolgraag met bewijzen af waarom jouw droom niet zou lukken. “Je hébt al eens zo’n idee gehad en dat liep niet goed af. Of kijk naar die persoon, die heeft daar dik spijt van. Het gaat weer fout gaan. Je partner gaat hier niet achter staan. En wat met ....”

Bypass je reptielenbrein

Je leest het: je reptielenbrein schermt met veiligheid, zekerheid, risicobeperking.
Wat het NIET ziet, is jouw ambitie, je vuur, je meesterschap, je gevoel van vervulling, je succes en het verlangen daarnaar.

Als je je laat verlammen door het belerende innerlijke stemmetje, laat je deze allemaal wegkwijnen. Het gevolg is dat je zelfvertrouwen evenmin groeit als jijzelf. Hou je gedachten eens tegen het licht: is dit wel echt zo? Wie zegt dat?
Ilse Jaques: “De meest succesvolle mensen die ik ken, zijn stuk voor stuk individuen die zichzelf heel goed kennen. Ze zijn in staat hun eigen gedachten scherp te observeren en bij te sturen waar nodig. Zo komen ze dichter bij de werkelijkheid, en raken ze los van doemdenken of leven in ontkenning. Door je reptielenbrein te overrulen gaat het op de duur met heel andere bewijzen komen aandraven. Je zelfvertrouwen groeit.”

“Zelfvertrouwen is iemand in de ogen durven kijken en zeggen: ik heb iets dat waardevol is voor jou.”

Nu jij!

Heb je zelf al eens een observerende blik geworpen op je eigen interne wereld? Waar vertraag je, waar blokkeer je en waar voel je weerstand? Welke interne werelddialogen liggen daar aan de basis?

Als lezer van KMOinsider geven we je gratis toegang tot een webinar ter waarde van €650. Vul onderstaand formulier in en verzilver jouw exclusieve toegangsticket! De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Ilse Jaques

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Ilse Jaques

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials