Hoe stimuleer ik mijn werknemers om bewust te sorteren?

Facility

We proberen thuis zo goed als mogelijk te sorteren. Waarom zou het dan op het werk anders hoeven te zijn? Hoe stimuleer ik mijn werknemers om bewust te sorteren? Wij zochten het voor je uit.

Stap 1: evalueer de huidige situatie

Voor je begint, evalueer je de huidige situatie. Breng in kaart welke soorten afval je bedrijf produceert. Vul aan hoeveel van elke soort je produceert. Via een eenvoudige online tool van ‘Ik sorteer in mijn bedrijf’ krijg je hier meer duidelijkheid over. De spreadsheet omvat de meest voorkomende niet-gevaarlijke afvalstromen. In het eerste tabblad kan je de gewichten ingeven. In het tweede de kosten hiervan.

Ken je de gewichten niet, maar wel de hoeveelheden in liters of kubieke meters? Dan kan je gebruik maken van de handige conversietool.

Stap 2: controleer je sorteerverplichtingen

Het is belangrijk dat je weet wat je verplichtingen rond afvalsortering zijn. In België verschilt de wetgeving hieromtrent per gewest. ‘Ik sorteer in mijn bedrijf’ geeft een overzichtelijk overzicht. De sorteerplicht van je onderneming houdt in dat je al je afval niet in je restafvalcontainer mag weggooien. Je moet namelijk per categorie sorteren en de ophaling van je afval organiseren.

Stap 3: optimaliseer je afvalbeheer

In een volgende stap ga je je restafval analyseren en nadenken hoe je het beheer ervan kan optimaliseren. Via deze online tool ontdek je welke materialen uit het restafval je kan sorteren. Je vindt er ook een conversietool voor volumes in gewichten (in liter en kg).

Stap 4: oplossingen om je afval te sorteren

Je bent als bedrijf in principe verplicht om je afval te laten inzamelen door een particuliere ophaler. Hier vind je een overzicht van de verschillende afvaltypes. Voor meer informatie over de ophaling per afvaltype kan je contact opnemen met een bij Valipac aangesloten ophaler.

Tips voor beter te sorteren

#1 Pas de vullingsgraad van je containers aan

De facturatie gebeurt meestal bij iedere ophaalbeurt, of de container vol is of niet. Als je container bij ophaling minder dan driekwart vol is, dan kan je aan je ophaler vragen om de ophaalfrequentie te verminderen.

#2 Zamel de plastic folies in zakken in

Gebruik zakken voor de inzameling van je plastic folie. Dat is ook voor kleine hoeveelheden (100 liter per week) een erg praktisch systeem. Zo voorkom je extra logistieke kosten. In deze zakken mogen plastic folie, piepschuim en plastic strapbanden.

#3 Vul de foliezakken goed

Wordt je afvalbeheer aan een externe partij uitbesteed? Dan kan het gebeuren dat je afvalzakken steeds worden opgehaald, ook als ze niet vol zijn. Je kan een optimale vullingsgraad bespreken met je ophaler. Zo verminder je het aantal zakken.

#4 Win plaats in de papier/karton container

Door je karton goed plat te drukken vóór je het in de container werpt, win je extra plaats en verminder je de ophaalfrequentie.

#5 Denk aan persen/malen

Produceer je veel afval? Dan kan je via een perscontainer (die het afval automatisch perst), het volume van je afval flink verminderen. Je zal zo een lagere ophaalkost verkrijgen. Je kan in bepaalde gevallen gebruikmaken van balenpersen voor papier/karton of folie. Denk hierbij ook aan een rollpacker voor het voorvermalen van je houtafval.

#6 Creëer ‘sorteereilanden’

Je kan individuele afvalbakken op een leuke manier vervangen door ‘sorteereilanden’ op plaatsen met veel doorgang. Gebruik bakken met verschillende openingen afhankelijk van het afval dat erin moet. Respecteer uniforme kleurcodes in je bedrijf. Identificeer elke container met stickers of affiches.

#7 Container of geen container?

Bepaald afval kan je in bulk laten ophalen. Recyclageparken aanvaarden (mits bepaalde voorwaarden) kleine hoeveelheden bedrijfsafval. Je kan je afval zelf naar de meeste sorteercentra in de privésector brengen.

Medewerkers stimuleren

Door je medewerkers te informeren over het juiste gebruik van de aangeboden inzamelsystemen (welk afval hoort tot welke soort afval, welk afval moet in welke vuilbak, enz.), alsook door hun inzet te belonen, kan je je medewerkers stimuleren.

Lees meer:

Sorteren, wie zijn best doet zal het leren … Test je kennis en speel het sorteerspel!

Je plastic verpakkingsfolies sorteren? Dat is goed voor het milieu én voor je bedrijf!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials