LINDNER_Leaderboard.gif
Hoe kwaliteitsvol is je EPC-attest?

Hoe kwaliteitsvol is je EPC-attest?

Keuringen en controles

Neemt je EPC-deskundige zijn werk ernstig?

Dien je een EPC-attest te laten opmaken? Dan vraag je je misschien wel af hoe een kwalitatieve EPC-deskundige precies te werk gaat en hoe hij of zij aan het EPC-kengetal komt. Weet dat een plaatsbezoek in elke geval van overheidswege verplicht is.

Zoveel mogelijk informatie

De EPC-deskundige zal jou om allerhande informatie vragen: de bouwplannen, foto’s, facturen van de bouw of verbouwing,… Zelf zal hij via het internet (Google Earth, foto’s,…) ook al zoveel mogelijk informatie over je woning verzamelen. De stukken en documenten die je voorlegt toetst hij op hun bruikbaarheid aan het ‘inspectieprotocol’ van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Hij mag ze alleen gebruiken als ze geldig zijn.

Meten is weten

De EPC-deskundige zal ter plaatse meten en inventariseren. Hij meet de diktes van de muren, van de tussenvloeren, het dak,… Hij of zij bekijkt de technische installaties en neemt foto’s (van cijfercodes in de ramen, van kenplaatjes van de verwarming,… steeds volgens het VEA-protocol.

Berekeningen maken

Eens de EPC-deskundige alle informatie verzameld heeft, gaat hij of zij aan het rekenen. Concreet worden de verliesoppervlakken en volumes berekend. De geldige gegevens worden vervolgens ingegeven in de EPC-software, het online platform van het VEA dat de deskundige verplicht dient te gebruiken.

In de officiële energieprestatiedatabank

Het EPC-certificaat, met het EPC-kengetal, wordt ondertekend (verplicht) en dan wordt het ingediend in de energieprestatiedatabank van de overheid. Via energiesparen.be kan je zien hoe goed je scoort ten opzichte van andere woningen (in je gemeente, in de provincie, in Vlaanderen).

Je woning verhuren of verkopen?

Verhuur je je woning? Geeft dan een kopie van het EPC-attest aan de huurder.
Verkoop je je woning? Dan komt het EPC-attest toe aan de koper. Sinds 2012 is het verplicht om de EPC-waarde te vermelden in je zoekertje.

Een kwaliteitsvolle EPC-deskundige nodig?

BTV_KMOinsider_banner300x250px.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven