Bouwen en keuringen: hoe garandeer jij veiligheid en kwaliteit?

Keuringen zijn noodzakelijk en verplicht wanneer je gaat bouwen of verbouwen. Ze spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van je installaties. Of je nu kiest voor nieuwbouw of renovatie, keuringen garanderen dat je voldoet aan de wettelijke voorschriften en veiligheidsnormen. Maar welke installaties moet je precies laten keuren?

Veilige elektrische installaties

Keuringen van je elektrische installaties zijn verplicht als je gaat bouwen of verbouwen. Die verplichting geldt zowel voor werfkasten als nieuwe of gewijzigde installaties.

De keuring van werfkasten neemt verschillende aspecten onder de loep: de aarding, elektrische borden, de verliesstroom, automatische zekeringen en spreidingsweerstand van de aarding. Met een goedgekeurde werfkast kan je zonder zorgen bouwen aan je droomhuis of investeringseigendom.

Ook je nieuwe elektrische installatie of uitbreidingen en wijzigingen van een bestaande moet je verplicht laten keuren. Is de keuring negatief? Dan moet je de installatie in orde brengen en opnieuw laten keuren. Verkoop je je woning? Dan heb je een geldig keuringsattest nodig van de elektrische installatie.

Duurzaam en veilig bouwen met keuringen voor zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Of werden ze net geplaatst en moeten ze nog in dienst gesteld worden? Vergeet dan zeker niet dat je elke nieuwe installatie moet laten keuren. Dit gebeurt op verschillende punten zoals het ééndraads- en situatieschema, integratie in bestaande elektrische installaties en veilige werking van omvormen. Wil je duurzaam bouwen of verbouwen, dan garanderen deze keuringen een veilige en betrouwbare werking van je zonnepanelen .

Drinkwaterinstallatie en riolering

Voor mensen die vandaag bouwen zijn keuringen van de drinkwaterinstallatie en riolering verplicht. De eerste waarborgen de kwaliteit van het drinkwater. Nu steeds meer gezinnen regenwater moeten gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden is de keuring van de installatie ook verplicht om te voldoen aan de normen van de waterkeuring.

De tweede keuring garandeert een goed functionerend rioleringssysteem. Dat is van groot belang voor de hygiëne en leefbaarheid. Keuringen van rioleringssystemen waarborgen het goede functioneren van jouw private riolering én een optimale werking van het saneringsnetwerk .

Een veilige aardgasinstallatie

Veiligheid staat centraal wanneer het gaat om aardgasinstallaties. Een keuring van een nieuwe installatie of een uitbreiding van een bestaande is verplicht en garandeert een veilige werking. Deze keuringen kijken alle aspecten van de gasinstallatie na om risico's zoals gaslekken, brand of CO-vergiftiging te minimaliseren voor gezinnen die bouwen of verbouwen.

Bouwen of verbouwen? Een erkend controleorganisme zorgt voor de nodige keuringen

Ga je bouwen of verbouwen, klop dan aan bij een erkend controleorganisme voor betrouwbare keuringen. Bij OCB zorgen ervaren keurders voor veiligheid en kwaliteit met professionele keuringen. Of het nu gaat om elektriciteitskeuringen, zonnepanelenkeuringen, drinkwaterinstallatiekeuringen, rioleringskeuringen of aardgasinstallatiekeuringen, OCB is jouw betrouwbare partner.

Neem vandaag nog contact op via onderstaand formulier en verzeker jezelf van een succesvol en veilig bouw- of verbouwproject.

Lees ook:

Keuring van hefwerktuigen: alle belangrijke info op een rijtje

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials