Keuringen van je hefwerktuigen: alle belangrijke info op een rijtje

Als bedrijfseigenaar weet je hoe belangrijk het is om een veilige werkomgeving te waarborgen voor jou en je werknemers. Een essentieel aspect daarvan zijn de keuringen van hefwerktuigen. Daarvoor doe je best een beroep op een partner zoals OCB die het belang van veiligheid begrijpt en een uitgebreid gamma aan keuringsdiensten voor verschillende machines en toestellen aanbiedt. Zo kan jij je zonder zorgen op je medewerkers en je klanten focussen.

Keuringen voor hefwerktuigen: bij indienststelling en periodiek

Volgens de wet ben je verplicht om je hef- en hijsmiddelen te laten keuren wanneer je ze in gebruik neemt. Dit geldt voor elk toestel dat bestemd is voor het vervoer van personen of het verplaatsen van lasten. Dat betekent dat personenliften, goederenliften en andere hijs- en hefwerktuigen een grondige keuring moeten ondergaan bij hun indiensstelling.

Daarnaast ben je ook verplicht om regelmatig periodieke keuringen te laten uitvoeren aan hefwerktuigen zoals hoogwerkers, kranen, materiaalliften en rolbruggen. Dit moet driemaandelijks gebeuren door een erkend keuringsorganisme zoals OCB. Autohefbruggen, persoonlijke beschermingsmiddelen en antivaltoestellen hebben een jaarlijkse keuring. Deze periodieke keuringen zorgen ervoor dat je machines en toestellen blijven voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en verminderen het risico op ongevallen en schade.

Veilig op hoogte werken

Hoogwerkers zijn onmisbaar in verschillende sectoren. Om veilig te werken is een keuring van hoogwerkers vereist. Net als bij andere hefwerktuigen omvat dit zowel administratieve als technische keuringen bij de indienststelling van de hoogwerkers, en een driemaandelijkse periodieke keuring. Laat deze keuringen regelmatig uitvoeren door een erkend keuringsorganisme. Zo ben je zeker dat jouw hoogwerkers altijd veilig en in optimale staat zijn.

Keuring van autolaadkranen

Autolaadkranen zorgen voor efficiënte laad- en losactiviteiten bij vrachtwagens. Om de veiligheid te waarborgen, is het cruciaal om ook op deze hefwerktuigen regelmatig keuringen uit te voeren, zowel éénmalig bij de indienststelling als bij de periodieke keuring. Telkens worden zowel de administratieve als technische aspecten grondig gecontroleerd. Denk onder andere aan de aanwezigheid van reglementaire aanduidingen, de functionele werking van remmen en loopbegrenzers, en de algemene staat van veiligheidsinrichtingen.

Keuringen voor hefwerktuigen: veilige kranen

In verschillende industrieën worden kranen gebruikt zoals torenkranen, bouwkranen, mobiele kranen, portaalkranen en werkplaatskranen. Het is wettelijk verplicht om deze te keuren bij indienststelling. Daarnaast moet je ook driemaandelijkse keuringen van je kranen laten uitvoeren. Zo garandeer je dat jouw werknemers veilig met deze kranen kunnen werken.

Naast hefwerktuigen zijn ook keuringen voor trappen, ladders en stellingen belangrijk

Werken op hoogte brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om te werken met betrouwbare trappen, ladders en stellingen. Naast hijs -en hefwerktuigen verzekeren keuringen ook de veiligheid van deze zaken.

Het keuren van magazijnstellingen is verplicht en kan worden uitgevoerd door een keuringsorganisme of een bevoegd persoon. Hoewel het niet verplicht is om ladders en trappen door een controleorganisme te laten keuren, moet de keuring wel door een bevoegd persoon gebeuren. Die stelt een gedetailleerd keuringsverslag op zodat jouw werknemers ladders en trappen veilig kunnen gebruiken.

Kies voor veiligheid, kies voor OCB. Neem vandaag nog contact via onderstaand invulformulier om jouw keuringsbehoeften te bespreken.

Lees ook:

De opleidingen van OCB

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials