LINDNER_Leaderboard.gif

Provincie Limburg investeert in nieuwe campussen voor Health, Logistiek, Maak en Bouw.

Facility

De groei van de Limburgse economie doen versnellen. Dat is één van de belangrijke opdrachten van het Limburgse provinciebestuur voor de komende beleidsperiode in samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg. Het ontwikkelen van nieuwe campussen is een onderdeel van het strategisch plan. Tom Vandeput, gedeputeerde van de provincie Limburg, vertelt over het bekendste voorbeeld, de Corda Campus. Maar er is veel meer.

Corda, EnergyVille en Droneport

Tom Vandeput: “Corda Campus is de hightech-campus in Hasselt, Limburg die zeer snel is uitgegroeid tot één van de economische hotspots van de ganse Euregio. De campus biedt plaats aan zowel startende, groeiende als gevestigde bedrijven. Maar er is ook EnergyVille in Genk. Daar wordt dan weer volop gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, duurzame energietoepassingen. Dit is een markt met een enorm groeipotentieel, omwille van de milieuproblematiek die ons confronteert. Ook toekomstgericht is de ontwikkeling van Droneport in Sint-Truiden. Op en rond de luchtmachtbasis zijn daar alle nodige faciliteiten gecreëerd om drones in te zetten als nuttig instrument. Die zetten we in in diverse sectoren zoals logistiek, bouw en landbouw, en als leverancier van bijzondere data.”

(lees verder onder de foto)

Limburg: corda campus
Foto copyright: visithasselt.be


POM Limburg zet nieuwe campussen op de agenda

Op het vlak van campusontwikkeling maakt POM Limburg ook werk van nieuwe campussen die in de komende jaren zichtbaar zullen worden. Bij de nieuwkomers draait het om Health, Logistiek, Maak en Bouw.

Health & Care - BioVille

“De voorbije tien jaar is de sector van Health & Care met focus op biotech, medtech en zorg versneld ontwikkeld. Om deze sector verder toekomstgericht te ontwikkelen, moet er een sterke wisselwerking zijn tussen onderzoek, innovatie, ondernemerschap, opleiding en community-vorming. Innovaties kunnen leiden tot een vernieuwende zorg en tot de vooruitgang van biotech en medtech. Bioville is reeds een hotspot van onderzoek, startersfaciliteiten, business-ontwikkeling en onderscheidende geïntegreerde diensten. Er zijn al een aantal netwerkschakels die voorhanden zijn of die de volgende jaren voorzien worden. Zo staan de realisatie van een Digital Health House, de uitbreiding van BioVille met een derde vleugel, de uitbouw van een centraal mobiliteitsplatform en de digitalisering van de eerstelijnszorg op de agenda.”

Smart Port Limburg

“Op de voormalige Ford-terreinen in Genk ontwikkelen we Smart Port Limburg. Het is een incubator en demonstratieruimte voor innovatie in de logistiek. De bestaande campussen bouwen we er verder uit tot hotspots voor ondernemerschap en talentontwikkeling. Het fysiek samenbrengen maakt ondernemers immers efficiënter en geeft hen extra slagkracht om te excelleren in innovatief en internationaal ondernemerschap.”

Maakcampus op THOR in Genk

“Met de MaakCampus op het THOR-terrein te Genk, Limburg wordt geïnvesteerd in een uniek kennis- & praktijkcentrum op het vlak van Industrie. De campus zal de Limburgse maaksector ondersteunen in de productie van nieuwe prototypes tot aan de uitrol naar grootschalige series of de productie op industriële schaal. Zo leren maakbedrijven welke materialen, programma’s en technologieën ze best gebruiken. Ook worden ze ondersteund bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Belangrijke thema's zijn industriële artificiële intelligentie, via toegevoegde technologie mensen productiever maken, slimme interne logistiek, digital twins, enz_.... “

(lees verder onder de foto)

Restored mine shaft buck at Terhills in Maasmechelen Belgium - Gerestaureerde mijnschachtbok in Terhills te Maasmechelen - Restaurierter Minenschachtbock - Un mâle de puits de mine restauré
Bron: Unsplash


Bouwcampus en Costruction Academy

“Voor de bouwsector staat de realisatie van een bouwcampus, naast de Construction Academy en het Applicatiecentrum Beton op de radar. Het gaat om een demoruimte voor innovaties, een trainings- en opleidingscentrum voor werkenden, werkzoekenden en studenten en een incubatorruimte voor samenwerkingen met IT. Ook gaat het om cleantech en slimme energie, gedeelde faciliteiten, een educatieruimte voor jongeren om de instroom naar bouwberoepen te bevorderen en een open marktplaats voor Limburgse bouwvacatures.”

Bedrijvencampus Noord-Limburg

POM en LRM onderzoeken ten slotte of er meer ruimte gecreëerd kan worden voor ondernemerschap door de ontwikkeling van een Bedrijvencampus Noord-Limburg. Zo kunnen starters en groeibedrijven zich ontwikkelen. Zij bieden daar specifieke begeleiding aan.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials