LINDNER_Leaderboard.gif

Wonen in een voormalig kantoorgebouw

Facility

De Vlaamse overheid wil leegstaande kantoorgebouwen omvormen tot woningen. Zo verdwijnen de lege bureaus, lost het tekort aan woningen op en trekken meer jongeren naar de stad. Vandaag zijn er al tal van projecten waar oude kantoorgebouwen omgetoverd worden tot nieuwe woonplekken. Enkele spraakmakende projecten.

KBC-Boerentoren: wonen in een cultuurpaleis in Antwerpen

De iconische KBC-Boerentoren in Antwerpen - ooit de eerste wolkenkrabber van België en de hoogste van Europa – ondergaat de komende jaren een metamorfose. Van een leegstaand en vervallen kantoorgebouw naar een rasechte cultuurtoren met ruimtes voor tentoonstellingen, kunstdepots, een filmzaal, een beeldentuin, een restauratieatelier en nog veel meer. “Daarnaast komen er in de toren ook een aantal winkels, horecazaken, kantoren én woningen. De saneringswerken starten binnenkort. Door die nieuwe invulling wordt de Boerentoren opnieuw een icoon voor ons land”, aldus Davy Demuynck van ION.

De Boerentoren in Antwerpen transformeert naar een cultuurtoren mét woonmogelijkheden


Wonen in voormalige wijnhandel in Sint-Jans-Molenbeek

In het midden van Sint-Jans-Molenbeek werkt de Gentse projectontwikkelaar Revive mee aan een uitzonderlijk experiment: in een oud en leegstaand interbellumgebouw komen er drie à vier woonboxen. Het zijn sociale woningen die deel uitmaken van een pilootproject van Samenlevingsopbouw Brussel, ondernemer Martin Vandereyt en Revive. “Als grote gebouwen een nieuwe bestemming moeten krijgen, staan ze vaak lang leeg. Tegelijkertijd is de nood aan sociale woningen nooit zo groot geweest. Dit pilootproject biedt goedkope en herbruikbare units die als een soort ‘box in the box’ geplaatst worden en die via een uitgekiend systeem in een paar dagen opgezet en afgebroken kunnen worden”, vertelt Alexandre Huyghe, CEO Revive

Kantoorwijk wordt bruisende woonbuurt in Sint-Lambrechts-Woluwe

De voormalige kantoorgebouwen aan de Marcel Thirylaan 79-81 in Sint-Lambrechts-Woluwe maken binnenkort plaats voor 121 appartementen en studio’s, verdeeld over zes verdiepingen. Projectontwikkelaar Urbicoon leidt het project. “De ruwbouwwerken van fase 1 zijn bijna klaar, midden 2023 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen. Er zal ook plaats zijn voor enkele handelszaken”, zegt Bart Wouters van Urbicoon. “Met dit project willen we de sociale mix in de wijk een boost geven en meer leven in de buurt creëren. Wijken waarin alleen kantoorgebouwen staan, geven na de uren een desolate en eenzame sfeer. Daarom moeten we evolueren naar een wijk waarin zowel woningen, werkplekken en handelszaken te vinden zijn. Dit worden de buurten van de toekomst.”

Van coworking space naar hippe flats in Antwerpen

Het oude Green Plaza gebouw in Antwerpen waar vroeger een coworking space zat maakt binnenkort plaats voor 114 appartementen, vier woningen en zes handelszaken. Nog voor de renovatiewerken aan dit pand (Grand Yard) waren gestart was al meer dan de helft van de woningen en appartementen verkocht. “Dit toont het succes van dergelijke reconversieprojecten aan: almaar meer huizenjagers, zowel jong als oud, zoeken een woning in het centrum van de stad. Maar nieuwe ruimte aansnijden is niet de oplossing. Lege en ongebruikte sites opfrissen en renoveren tot panden met een gemengde invulling zijn het antwoord”, zegt Sven Potvin van projectontwikkelaar Antonissen Development Group.

Deze coworking space wordt omgetoverd naar een appartementsgebouw met 114 eenheden


Leegstaand kantoorgebouw wordt nieuw woonproject in Woluwe

Verder in de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe ontwikkelt ook Antonissen een voormalig en leegstaand kantoorgebouw tot een nieuw woonproject. Hier had het headhuntersbureau Hudson Consulting jarenlang haar thuisbasis. Het gebouw wordt volledig gestript en er komen nu 106 appartementen, 4 penthouses en een commerciële ruimte. “De vraag naar woningen in Woluwe is groot: jaarlijks krijgt de Brusselse gemeente er gemiddeld 500 nieuwe inwoners bij”, zegt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group. “Tegelijk is de vraag naar kantoorgebouwen door de coronacrisis vrij snel gedaald. We denken dat er in de toekomst dus almaar meer gelijkaardige projecten als Vancouver zullen gelanceerd worden.”

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials